Categorii
Medicina/Sanatate

Ce iubești. La ce ești bun. Cum poți fi de folos. Pentru ce poți fi plătit

Japonezii spun că toată lumea are un ikigai, un raison d’etre, cum l-ar traduce un filozof francez. Unii și l-au descoperit și sunt conștienți de ikigai-ul lor, alții îl au înăuntru, dar încă îl mai caută.

Ikigai este ascuns în interiorul nostru și necesită o căutare atentă pentru a ajunge în profunzimea ființei noastre și a-l găsi. Potrivit celor născuți în Okinawa, insula cu rata cea mai mare de persoane centenare din lume, ikigai este motivul pentru care ne trezim dimineața.

Deținerea unui ikigai clar și bine stabilit, a unei mari pasiuni, oferă satisfacție și fericire și conferă un sens vieții. (…)

Ceea ce te surprinde atunci când locuiești în Japonia o perioadă mai lungă, pe lângă alte aspecte, este să observi cât de activă e lumea, chiar și după ce se pensionează. De fapt, mulți japonezi „nu se pensionează” cu adevărat niciodată, continuă să lucreze la ceea ce le place, dacă sănătatea le permite acest lucru.  (…)

După cum afirmă Jan Buettner, jurnalist la National Geographic și mare cunoscător al țării nipone, „a avea un scop în viață este atât de important în această cultură, încât tocmai de aceea nu există conceptul nostru de pensionare”. (…)

Potrivit unor studii asupra longevității, viața în comunitate și un ikigai clar sunt tot atât de importante – sau chiar mai importante – ca alimentația japoneză sănătoasă. (…)

Necesitatea de întrajutorare poate reprezenta pentru mulți un ikigai suficient de puternic pentru a trăi cât mai mult.

Oamenii de știință care au comparat viața din cele cinci zone albastre [astfel se numesc regiunile identificate de știință și demografi în care se înregistrează multe cazuri de longevitate neobișnuită] afirmă că secretele unei vieți îndelungate sunt regimul alimentar, mișcarea, deținerea unui scop în viață (un ikigai) și a unor legături sociale puternice, adică mulți prieteni și relații bune în cadrul familiei. Aceste comunități își gestionează bine timpul pentru a reduce stresul, mănâncă puțină carne și alimente procesate și beau alcool cu moderație.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.