Trei lucruri lipsesc din viața noastră

Nu de cărți ai dumneata nevoie, ci de unele dintre lucrurile care erau cândva în cărți. […] Cărțile nu erau decât un fel de receptacul în care oamenii înmagazinau o mulțime de cunoștințe pe care se temeau că ar putea să le uite. […] Trei lucruri lipsesc din viața noastră. Întâi: știi dumneata de ce e atât de importantă o asemenea carte? Pentru că astfel de cărți au ceea ce se cheamă calitate. Și ce înseamnă oare cuvântul calitate? Pentru mine înseamnă substanță. Cartea asta are pori, are trăsături proprii, o poți pune la microscop și-ai să vezi atunci cum viața ei curge, într-o nesfârșită varietate. Cu cât sunt mai mulți porii unei cărți, cu atât mai multe detalii de viață veridic înregistrate poți desprinde de pe un centimetru pătrat de hârtie, cu atât mai bună e literatura respectivă. Cel puțin asta este definiția pe care o dau eu literaturii: a zugrăvi amănunțit. În amănunte inedite. Scriitorii buni ating adesea viața. Cei mediocri își plimbă peste ea o mână grăbită. Iar cei proști o siluiesc și-o lasă apoi, sfâșiată, pradă muștelor. Ai înțeles acum de ce sunt privite cărțile cu ură și cu teamă? Ele dezvăluie porii de pe fața vieții. Oamenii comozi vor să vadă doar figuri de ceară, fără pori, fără păr, fără expresie. […] Așadar, iată primul lucru de care spuneam că avem nevoie: calitatea, substanțialitatea cunoștințelor.
– Și al doilea?
– Al doilea lucru este timpul liber.
– Păi, avem foarte multe ore libere.
– Ore libere, da. Dar timp de gândire? Când nu gonesc cu o sută de mile pe oră, adică cu o viteză în care nu se pot gândi la nimic altceva decât la primejdie, oamenii își pierd vremea cu un joc oarecare sau stau într-o încăpere cu patru ecrane de televiziune, cu patru pereți cu care nu se poate discuta. De ce? Pentru că televizorul e real, imediat, are dimensiuni concrete; el îți spune ce anume să gândești, îți impune gândurile lui. El trebuie să aibă dreptate, pantru că pare să aibă dreptate. Te aduce atât de repede la concluziile lui, încât mintea ta nici n-are răgazul să protesteze […].
– […] Unde-o să ajungem? Oare cărțile ne pot ajuta?
– Cu condiția să ne bucurăm de cel de-al treilea lucru important. Primul lucru, precum spuneam, e calitatea cunoștințelor noastre. Al doilea lucru, strâns legat de primul, e răgazul necesar pentru a le digera. Iar al treilea lucru e dreptul de a săvârși fapte întemeiate bazându-ne pe ceea ce învățăm din primele două.

(Fahrenheit 451, Ray Bradbury, Editura ART)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s