Michel Houellebecq: Francezii vor rezista pentru că oamenii se obişnuiesc cu orice

Scriitorul Michel Houellebecq i-a criticat violent pe politicienii francezi, de la preşedintele François Hollande la predecesorul acestuia, Nicolas Sarkozy, acuzându-i în mod public că au creat condiţiile care au condus la comiterea atentatelor de la Paris, informează Mediafax, citând nouvelobs.com.

În faţa discreditării de care suferă în prezent clasa politică franceză, unica soluţie care ne rămâne este să ne îndreptăm treptat spre unica formă de democraţie veritabilă, iar prin asta mă refer la democraţia directă, a adăugat cunoscutul romancier şi eseist francez.

În schimb, romancierul consideră că poporul francez nu a eşuat. Franţa va rezista. Francezii vor şti să reziste, fără însă să fi fost nevoiţi să recurgă la un eroism excepţional sau să aibă nevoie de o tresărire colectivă a orgoliului naţional.

Vor rezista pentru că nu pot să facă altfel şi pentru că oamenii se obişnuiesc cu orice. Pentru că nicio emoţie umană, nici măcar frica, nu e mai puternică decât obişnuinţa, a adăugat Michel Houellebecq.

Pe 7 ianuarie, în plin turneu de promovare a romanului Supunere, scriitorul Michel Houellebecq a părăsit Parisul sub escorta poliţiei, în urma atentatelor din redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo. Romanul imaginează o Franţă guvernată în 2022 de un partid musulman. Cu toate acestea, scriitorul spune că romanul său nu este islamofob.

O carte care a generat controverse puternice, Supunere a apărut în Franţa pe 7 ianuarie, în aceeaşi zi cu tragicul eveniment petrecut în redacţia revistei Charlie Hebdo. Publicat într-un prim tiraj de 150.000 de exemplare, romanul a fost epuizat în primele zile, urcând instantaneu pe primele locuri în topurile de vânzări. Ediţia în limba germană, publicată la numai câteva zile distanţă de lansarea ediţiei franceze a atins primul loc în topurile de vânzări, cu un tiraj de peste 250.000 de exemplare.

Roman pe care autorul îl include în genul PF (political fiction), Supunere a zguduit deja Occidentul. Antieroul lui Houellebecq, François, profesor de literatură la Sorbona, mizantrop care caută cu acelaşi entuziasm pe internet meniuri de catering şi servicii sexuale, asistă abulic la instalarea legitimă la putere a unui guvern musulman moderat. Viaţa lui nu are nimic spectaculos, iar prefacerile aduse de manevrele politice se dovedesc inexorabile. Sorbona devine universitate musulmană, iar cariera lui François depinde de o convertire, ale cărei avantaje sunt nesperate. Şi de ce nu s-ar supune, când lucrurile promit să se aranjeze atât de bine? La urma urmei, nu este civilizaţia modernă bazată pe dezideratul căutării fericirii?

Articolul Mediafax

Supunere, Editura Humanitas

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s