Cultura și studiile culturale

Ambiguitatea conceptului de cultură este vestită. Unii antropologi consideră cultura ca fiind comportamentul social. Pentru alții, ea nu e nicidecum comportamentul, ci o abstracție a lui. Pentru unii, uneltele de piatră, ceramica, dansul și muzica, moda și stilurile constituie cultura; în vreme ce pentru alții nici un obiect material nu poate fi considerat cultură.
Una din primele definiții pentru cultură a fost dată de antropologul britanic sir E.B. Taylor (1832 – 1917) în prefața cărții sale Culturile primitive (1871): Cultura este acel întreg complex care include cunoașterea, credințele, arta, morala, dreptul, obiceiurile, precum și alte abilități și deprinderi dobândite de om ca membru al societății. Iată aici câteva încercări de a defini cultura:
Cultura este comportamentul dobândit al unei societăți sau al unui subgrup – antropologul american Margaret Mead (1901 – 1978).
Cultura include organizarea producției, structura familiei, structura instituțiilor care formulează sau guvernează relațiile sociale, formele caracteristice prin care comunică membrii societății – Raymond Williams (1921 – 1988), unul dintre fondatorii studiilor culturale.
Cultura nu este decât ansamblul poveștilor pe care ni le spunem despre noi înșine – Clifford Geertz (1926 – 2006), profesor de științe sociale.
Conform acestor definiții, cultura pare să fie (aproape) orice, iar studiile culturale – studiul a (aproape) orice!
[…]
Acest lucru face ca studiile culturale să fie radical diferite față de disciplinele convenționale, precum fizica, sociologia sau filozofia, care au fiecare propriul obiect de studiu sau arii de interese, bine demarcate.
În afară de natura ambiguă a obiectului de studiu, studiile culturale nu au nici propriile principii, teorii sau metode. […] Studiile culturale funcționează împrumutând nestingherit de la disciplinele științelor sociale, ale celor umaniste și de la arte. […] Orice metodă împrumutată de la analiza de text, etnografie și psihanaliză, până la cercetarea prin eșantionare și sondare, poate fi aplicată în cadrul studiilor culturale. […]
Studiile culturale nu sunt un lucru, ci mai multe. Ele străbat peisajul academic și intelectual, de la disciplinile deja acreditate, la noile mișcări politice, practici intelectuale și tipuri de investigare, cum ar fi marxismul, postcolonialismul, feminismul și poststructuralismul […]. De aceea studiile culturale nu sînt o disciplină. Ele sînt de fapt un termen colectiv pentru diverse căutări intelectuale, adesea contradictorii […].

(Cîte ceva despre studii culturale, Editura Curtea Veche)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s