Evoluția cuplului

Cuplurile trec fiecare prin trei stadii. Numim acest model ciclul.

Stadiul wow
Primul stadiu al ciclului de cuplu este stadiul wow. Aceasta e faza lunii de miere, un moment în care partenerii se simt foarte uniți și într-un acord total. […] Poate fi o perioadă magică, fie că vă observați atracția fizică reciprocă, trecând prin întâia voastră experiență de a deveni împreună parteneri sau chiar descurcându-va cu succes în anumite situații-criză […].
Stadiul wow e caracterizat prin exprimări frumoase ale iubirii romantice precum:
E o femeie încântătoare.
E atât de gentil, iubitor și puternic. Nu mi-am închipuit niciodată c-aș putea fi așa de fericită!
[…]
Suntem suflete pereche.

Stadiul descoperirii
În stadiul descoperirii începeți să observați că partenerul vostru nu face totul cum vă place sau cum doriți să facă ori vreți să faceți lucruri pe care gândiți că ea sau el nu le-ar aproba. […] Vă puteți da seama că vreți să ieșiți în oraș cu alți prieteni ocazional, că respirația partenerului nu e totdeauna perfectă […] Vă cenzurați adesea ori vă retrageți gândurile sau acțiunile în acest stadiu, de teamă să nu creați probleme sau să vă răniți reciproc. Provocarea din această perioadă este cum să vă creați spațiu pentru diferențele individuale și să fiți totuși împreună.
Cheia este să discutați lucrurile pe larg înainte să se instaleze ranchiuna. E la fel de important să vă angajați în a crea un mediu lipsit de observații critice […] Puteți spune că sunteți nervoși sau că gândiți diferit, dar n-ar trebui să afirmați: Te înșeli când gândești așa. Arătați respect pentru personalitatea fiecăruia chiar și când nu sunteți de acord.

Stadiul eu
În timpul acestui stadiu partenerii încep să facă lucruri separat. Toată lumea are nevoie de timp, spațiu, prieteni, succese și eșecuri în afara partenerului lor. De fapt, această separare aduce mai multă vitalitate cuplului. E vremea să vă observați punctele individuale forte, precum și cele care vă consolidează ca pereche.
Provocarea acestui stadiu o reprezintă capacitatea de a participa la activități independente fără a tensiona prea mult relația voastră. […] Dacă nu există o bază de încredere, mersul pe drumuri separate vă poate periclita relația. […] Oamenii nu sunt mașini și nu se sincronizează. Adesea, unul din parteneri trece în stadiul eu, în vreme ce altul e încă în stadiul descoperirii. Vă puteți simți cam supărat(ă) că partenerul a plecat la golf sau pescuit în weekend. […] Sunt necesare deprinderi de angajamente și comunicare de fiecare parte pentru a menține contactul când ați trecut la stadii diferite.

Capcane

  • Așteptarea de a vă sincroniza mereu cu partenerul vostru.
  • Renunțarea la lucrurile care vă plăceau ca indivizi după ce-ați devenit un cuplu
  • Lipsa insuficientă a comunicării
  • Neglijarea relației de cuplu după apariția copiilor
  • Așteptarea vacanțelor sau a sărbătorilor pentru a petrece timp împreună

(Secretul unei familii armonioase, Virginia Scott, Editura Aquila)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s