Si dragostea e-un calcul

[…] distinsul economist american Gary Becker argumenta ca ceea ce el a numit perspectiva economica asupra comportamentului uman ofera un cadru unitar valoros pentru intelegerea comportamentului in intregime  […].  Abordarea lui Becker deriva din scoala teoriei alegerii rationale din economia politica. Aceasta, vorbind la modul general, cauta sa aplice principiile economiei neo-clasice la ceea ce de regula sun privite drept situatii non-economice sau care nu au legatura cu conceptul de piata.
Perspectiva economica asupra comportamentului uman sustine ca principiile care guverneaza comportamentul nostru economic guverneaza si toate celelalte domenii ale comportamentului nostru, de la deciziile legate de casatorie si divort la deciziile cu privire la recurgerea la infractiuni. In esenta, spune rationamentul, toti oamenii cauta sa isi maximizeze utilitatea: adica, actionam rational pentru a ne atinge cat mai multe din scopurile noastre (utilitate).
[…] poate ca cel mai bun exemplu de aplicabilitate a perspectivei economice a lui Becker este problema casatoriei:

Conform perspectivei economice, o persoana decide sa se casatoreasca atunci cand utilitatea asteptata din casatorie este mai mare decat cea asteptata din mentinerea statutului de necasatorit sau din cautarea suplimentara a unui partener corespunzator. In mod similar, o persoana casatorita isi incheie casatoria atunci cand utilitatea asteptata din trecerea la un statut de necasatorit sau din casatoria cu altcineva este mai mare decat pierderea de utilitate din despartire, inclusiv din pierderile provocate de separarea psihica de copii, impartirea bunurilor comune, a obligatiilor legale si asa mai departe […].

Abordarea politica a comportamentului uman: oameni, resurse, putere, Adrian Leftwich, in vol. Ce este politica, CA Publishing)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s