2 x 2 = 4 e inceputul mortii

Sunt de acord: omul e un animal, un animal eminamente creator, caruia ii e harazit sa tinda constinet catre un tel, indeletnicindu-se cu arta ingineriei, adica taindu-si drum la nesfarsit, indiferent directia, incotrova.
Dar poate tocmai de aceea, tocmai pentru ca e condamnat sa-si croiasca acest drum, ii vine uneori s-o ia pe-alaturi; si inca, poate, pentru ca, oricat de prost ar fi in genere militantul cu fire spontana, uneori isi da totusi seama pana si el ca drumul duce mai totdeauna undeva si ca primordial nu-i locul unde duce drumul, ci primordial e ca drumul sa duca, iar copilul nostru cuminte, lasand balta arta ingineriei, sa nu se dea prada pagubitoarei trandavii care, se stie, e muma buna a tuturor viciilor. Indiscutabil omului ii place sa creeze si sa deschida drumuri. Dar oare de i-o fi placand pana la patima si distrugerea, si haosul? (…) Nu cumva ii plac atata distrugerea si haosul (nu incape vorba ca uneori ii plac tare-tare mult) pentru ca, instinctiv, se teme el insusi ca nu cumva sa-si atinga telul, ca nu cumva sa desavarseasca edificiul pe care-l faureste? (…)

Onorabilele furnici au inceput-o de la furnicar si cu siguranta ca tot la furnicar vor sfarsi; toata cinstirea constantei si pozitivismului lor. Dar omul e o fiinta nesocotita si condamnabila (,,,) poate ca telul telurilor spre care nazuieste omenirea pe pamant consta chiar in aceasta continuitate a procesului de realizare; cu alte cuvinte in viata insasi si nu in telul propriu-zis, care, desigur, nu trebuie sa fie altceva decat vreun doi ori doi fac patru, adica o formula; dar, domnilor, doi ori doi fac patru nu mai e viata, ci inceputul mortii (…)

(F.M. Dostoievski, Omul din subterana)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s