Modelele jurnaliştilor români

Cu bani de la Trust for Civil Society for Central and Eastern Europe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Agenţia de Monitorizare a Presei şi Institutul de marketing şi sondaje IMAS au realizat cercetarea cantitativă Autoreglementarea presei în România.

Studiul a vizat investigarea valorilor jurnalistilor, dificultatilor de respectare a valorilor jurnalistice, opiniilor jurnalistilor cu privire la cauzele încalcarilor deontologiei profesionale etc., etc.

Ce-am luat eu din cercetare este un slide despre modelele etice pe care le au jurnaliştii intervievaţi (la nivel naţional)

Va rog sa numiti doi jurnalisti care reprezinta modele pentru mediul jurnalistic în ceea ce priveste respectarea eticii profesionale. Va rog sa va referiti la jurnalisti cu vizibilitate publica, reprezentativi la nivel national, nu la nivel local. (raspuns multiplu)

Şi s-a răspuns astfel:

O treime dintre respondenti îl numesc pe Cristian Tudor Popescu drept model pentru mediul jurnalistic în ceea ce priveste respectarea eticii profesionale. Acesta este urmat la diferenta mare de procente de Ion Cristoiu si Robert Turcescu (cu 12%) si Mircea Badea si Emil Hurezeanu cu 10 procente. Procente peste 5% mai înregistreaza Marius Tuca si Andreea Esca. Ceilalti jurnalisti mentionati au procente de sub 5%.

Nu putem uita că Cristian Tudor Popescu a scris în Adevărul (8 ianuarie 2002) un editorial, Banii au miros, despre putoarea banilor lui SOV. Pentru ca după câţiva ani, CTP, în calitate de preşedinte al Clubului Român de Presă, să se lase mânjit de banii lui SOV la Realitatea TV (Cap şi Pajură).

Iar Că 10% dintre respondenţi îl iau drept model pe Mircea Badea spune ceva despre ţinuta etică a jurnalistului român.

Slavarea breslei vine de la procentul de 14% dintre jurnalişti care spun că nu au nici un model.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s