Ce mai face Lycos?

Numele Lycos, unul dintre cele mai cunoscute motoare de cautare ale anilor ‘90, nu mai inseamna azi aproape nimic. Lycos – unul dintre primele motoare de cautare de pe Internet – a aparut, asemeni Google, in urma unui experiment universitar. Motorul de cautare a fost creat in 1994 de Dr. Michael L. Mauldin impreuna cu o echipa de cercetatori de la Carnegie Mellon University (…) Concurentii Lycos erau, pe atunci, Altavista, Excite, Yahoo! – Google nici nu aparuse. Compania a crescut rapid atat in termeni de notorietate, cat si in termeni financiari. Daca in momentul lansarii avea 54.000 de documente indexate, doi ani mai tarziu avea 60 de milioane de pagini. In 1999, Lycos devine cel mai accesat motor de cautare, cu prezenta in peste 40 de tari (…)

In anul 2000, in plina criza dot com, actionarii Lycos accepta sa vanda compania (prin schimb de actiuni) catre Terra Networks – divizia de Internet a gigantului spaniol in telecomunicatii Telefonica. In urma tranzactiei – estimata atunci la aproximativ 12,5 miliarde de euro – a rezultat o noua companie, Terra Lycos, care avea acces la 50 de milioane de utilizatori (…)

Cu timpul, performantele Lycos incep sa paleasca, mai ales dupa aparitia Google, un proiect de cercetare initiat in 1996 de doi studenti de la Stanford, Sergey Brin si Larry Page. De altfel, cei doi au incercat sa vanda tehnologia cu un milion de dolari companiilor care dominau atunci piata de search, printre care se numara, desigur, si Lycos.

Declinul Lycos a fost unul general, valabil pe toate pietele, inclusiv in Europa. Totul a culminat cu decizia actionarilor – controlul il au Bertelsmann si Telefonica – de a inchide operatiunile din Europa, la sfarsitul lui 2008, si de a vinde activele pe bucati. Scopul: sa returneze actionarilor 50 mil. euro. Un milion din aceasta suma provine de la compania romaneasca Kondiment, care a cumparat recent o bucata din Lycos Europe. Apropo de situatia financiara a Lycos Europe, doua cifre sunt relevante. Anul trecut, compania a avut venituri de 20 mil. euro si pierderi nete de 52 mil. euro.

(Preluare partiala din Money Express)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s