Categorii
Limba romana

GRESELI DE PUNCTUATIE IN FOLOSIREA LUI ETC.

etc. (etcetera) – prescurtare provenită din expresia din limba latină, „et caetera” = „şi celelalte”, „si altii”, „si altele” în limba română

EXEMPLE
Avem o gramada de televiziuni romanesti: Pro TV, Antena 1, Euforia, Realitatea TV, etc (GRESIT)
Avem o gramada de televiziuni romanesti: Pro TV, Antena 1, Euforia, Realitatea TV etc. (CORECT)

DE CE NU SE PUNE VIRGULA ÎNAINTE DE ETC.?
Deoarece etcetera, provenit din latinescul et caetera (= si celelalte, si altii, si altele), include in structura sa conjunctia de legatura şi, iar partile de propozitie sau proprozitiile coordonate prin conjunctia şi nu se despart prin virgulă.

DE CE SE PUNE VIRGULA CAND APAR MAI MULTI ETC. UNUL DUPA ALTUL?

Conform lingvistilor, specialiştilor etc., etc., se pune virgula inaintea lui „etc.” atunci cand avem mai multi „etc.” unul dupa altul.

Punem virgula in acest caz, deoarece etc. substituie parti de propozitie de acelasi fel aflate in relatie de juxtapunere (cand virgula realizeaza legatura dintre cuvinte)

8 răspunsuri la “GRESELI DE PUNCTUATIE IN FOLOSIREA LUI ETC.”

Mi se pare un pic aiurea… 1. faptul ca luam in considerare constructia expresiei din latina – totusi, vorbim romana si nu latina. Etc. ar trebui privita ca o formula unitara, fara nicio conjunctie de legatura – aceasta conjunctie nu e deloc evidenta in exprimarea scrisa!
2. din punct de vedere vizual deranjeaza, da senzatia de incomplet.

Apreciază

Așa cum scrie și în explicația de mai sus, `etc.` are o semnificație! Nu contează că aceasta vine din latină ori din sanscrita veche…
Deja, multă lume, cea care desconsideră semnificația, ori nu o cunoaște (în forma etc. – prescurtată) o și citește `etâcî`. N-am găsit alt mod de scriere care să reflecte mai bine sonoritatea… De parcă ar face vreun fel de economie.
Una peste alta, dacă `et caetera` (citit etcetera), conține conjuncția de legătura `și`, în fața căreia limba română nu permite virgulă.

Apreciază

Pierderea rădăcinilor unei limbi (latina etc.), dar mai ales a mecanismelor ei (nu se pune virgula înainte de conjuncție!), va [con]duce la o comunicare superficiala și la tendința îmbunătățirii ei cu: mișto, a performa, business, brand, weekend etc., etc., etc.

Asa ca, draga JOHNDOE, ar fi fain dacă elevii ar studia mai mult [din] scrierile vechi!

Apreciază

Am aplicat aceasta regula multi ani si in franceza…pina am aflat (cu stupoare) ca in limba franceza este exact invers : se cere virgula inainte de „etc.”. Aceeasi informatie am gasit-o si pe site-uri din Québec.
Cu toate ca mi se pare logica explicatia care se aplica in Romania, regret ca sunt atatea diferente intre tari de origine latina.
Nu stiu cum e „etc.” in Italia, Spania sau Portugalia…

Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.