Cum se fac promisiunile electorale

(42) De fapt, este obligatorie pentru un candidat la alegeri: să fie în stare să-şi schimbe chipul, gesturile şi felul de a vorbi, conformându-se de fiecare dată spiritului şi comportamentului celor cu care intră în contact (…)

(44) Ai grijă să-ţi laşi casa deschisă zi şi noapte: însă nu numai porţile casei, ci şi înfăţişarea, chipul tău, adică să-ţi fie deschise şi porţile sufletului; dacă ele arată o fire ascunsă şi închisă, degeaba e liberă intrarea în casa ta. Oamenilor le place nu numai să li se facă promisiuni, mai cu seamă în campania electorală, ci aşteaptă să li se promită cu generozitate şi cu cinste.

(45) De aici rezultă un precept uşor de urmat: arată că vei face cu generozitate şi cu voie bună ceea ce ţi-ai pus în gând să faci. Există însă un lucru mai dificil, care este pe potriva împrejurărilor, dar nu şi a naturii tale: Oare ar fi mai bine să refuzi, pe un ton amabil, sau, dimpotrivă, să nu refuzi ceea ce nu poţi face? Prima atitudine se potriveşte unui om bun, iar cea de a doua, unui candidat bun.

(Mic manual de campanie electorală, Quintus Tullius Cicero, Editura Art)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s