Criza

Din Money Express:

O noua linie de demarcatie este trasa de-a lungul Europei Centrale cu repercusiuni economice deja dureroase care ar putea deveni potential dezastruoase. Aceasta linie nu separa ideologii, ci tari care folosesc euro de cele care au alta moneda de schimb. Doar doua dintre cele zece noi trai membre din Europa de Est – Slovacia si Slovenia – fac parte din zona euro (…) Celelalte opt tari cauta cu disperare ajutor, in vreme ce companiile si economiile lor sunt afectate de fluctuatiile de moneda si scaderi.

Poate ca e exagerat sa spunem ca 181 de ani de traditie au fost vanduti pentru 1 lira sterlina. E limpede insa ca trecerea ziarului londonez Evening Standard in proprietatea unui fost agent KGB [Alexandr Lebedev] marcheaza un nou hotar in istoria presei englezesti.

(…) cotidianul Aripaev din Estonia semnaleaza o premiera in industria imobiliara din Europa. Urmas Suik, fostul proprietar al dezvoltatorului Vivikoop, ofera un intreg etaj intr-o cladire de birouri pentru o chirie zero (…) Desi Vivikoop nu face nici un profit din afacere, dezvoltatorul reduce cel putin costurile de intretinere, singura plata a viitorilor chiriasi (…)

Si daca o criza ca asta ne aduce ceva bun in viata? Daca ne scoate din logica banului?

…………………………………………….

Ciprian Siulea in revistacultura.ro:

Mi se pare ca efectele de (de)legitimare ale crizei nu vor fi atat in termeni de stanga-dreapta, cat in termenii relatiilor dintre tari. Programul lui Obama nu reprezinta mai mult decat balansul normal dintre guvernarile republicane si democrate, nu e mai „de stanga” decat cel al lui Bill Clinton. Am senzatia ca criza nu a schimbat nimic important in politica americana si in optiunile oamenilor, cum nu a facut-o nici catastrofa din Irak. Cred ca nici nu se va intampla, decat daca criza va lua proportii apocaliptice (…)

O eventuala victorie clara a ideologiei de stanga asupra celei de dreapta cred ca poate veni doar daca se va dovedi ca, intr-adevar, economia de piata nu poate functiona decat in conditiile cresterii continue a consumului. Insa va fi nevoie de o verificare practica pentru asta, altfel meciul nu poate fi transat pur teoretic (…)

Deocamdata, cele mai de succes societati, in termenii a ceea ce ofera atat in interior cat si in exterior, par cele in care stanga si dreapta functioneaza impreuna: Europa occidentala si, intr-o anumita masura, foste colonii ajunse la acelasi nivel de dezvoltare, precum Canada sau Noua Zeelanda. Exemplul clasic sunt tarile scandinave, unde individualismul e orientat mai degraba spre interior, spre o puternica auto-limitare personala, decat spre exterior. Insa acest model nu are nici o putere de iradiere, tarile subdezvoltate, atat cele mici si relativ lipsite de identitate precum Romania, atat cele mari si cu identitate puternica precum China, preluand rapid modelul consumului (nu doar superficial, ci si la nivelul relatiilor sociale), care ofera implicit un sprijin solid dreptei (…)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s