Dostoievski – Socialism şi creştinism

Când omul trăieşte în mulţime (în comunele primitive patriarhale pe care le cunoaştem din legende), atunci el, acest om, trăieşte spontan (neposredstvenno). Apoi urmează etapa tranzitorie, etapa dezvoltării în ,continuare, deci, civilizaţia (civilizaţia este o etapă tranzitorie). În această fază a evoluţiei se naşte un fenomen nou, de care nimeni nu poate scăpa: se dezvoltă conştiinţa individului, sunt contestate ideile şi legile naturale (legile patriahale cu autoritatea pe care o au în ochii mulţimii). În această stare, în procesul devenirii sale genetice omul ca individ intră în contradicţie cu legile autorizate ale mulţimii, ale tuturor. De aceea îşi pierde pentru totdeauna credinţa în Dumnezeu. (Acest sfârşit l-au avut toate civilizaţiile; în Europa, de exemplu, unde civilizaţia a atins punctul culminant al dezvoltării, adică limita dezvoltării individului – credinţa în Dumnezeu a individului s-a prăbuşit). Această stare, adică divizarea mulţimii în indivizi, cu alte cuvinte civilizaţia, este o stare bolnavă. Pierderea ideii viabile despre Dumnezeu stă mărturie acestui fapt. Alt simptom al bolii constă în apariţia stării următoare: omul se simte rău, se plictiseşte, vrea să evadeze, pierde izvorul vieţii vii (jivoi jizni), nu mai cunoaşte sentimentele fireşti şi este conştient de toate acestea.

Dacă în aceste condiţii ale civilizaţiei omul n-ar avea un ţel, cred că ar înnebuni odată cu toată omenirea. A fost arătat Hristos. (N. B. Nici măcar un ateu care neagă originea divină a lui Hristos nu a negat faptul că El este idealul omenirii.Ultimul cuvânt – Renan. E minunat…)

În ce constă idealul ?

Trebuie obţinută dezvoltarea plenară a forţelor şi a conştiinţei, să devii conştient pe dcplin de propriul eu – şi oferi acest tot, prin voinţă proprie, tuturor. Oare omul care a primit totul a devenit conştient de tot si este atotputernic, ar putea face ceva mai bun ? Dacă o să-l lăsaţi în starea fărâmiţată a indivizilor, mai departe de interesele stomacului nu veţi ajunge. Socialiştii nu merg mai departe de stomac. Iar a noastră Rusie tânără nu mai face de ani de zile altceva decât să dovedească din răsputeri că mai departe de stomac şi de tot ce se găseşte în el nu mai există nimic. Măcar de-ar avea. curaj să nege. Dar nu va nega, ci va recunoaşte cu mândrie: cizmele sunt mai de preţ decât Shakespeare, este o ruşine să vorbeşti de nemurirea sufletului etc., etc. Iar după Hristos va rezulta: Există ceva incomparabil superior stomacului – Dumnezeu: să fii domnul şi proprietarul propriului eu, să jertfeşti acest eu, oferindu-l tuturor. Această frumoasă idce are ceva irezistibil, seducător, imperios, şi chiar inexplicabil…

Socialismul s -a numit Hristos şi ideal, dar unde este Hristos, aici sau dincolo… nu credeţi în Apocalips. Socialismul cste ultima, extrema dezvoltare a personalităţii conform idealului, fără să fie o normă, adieă presupune o dezvoltare conştientă în gradul cel mai înalt a personalităţii particulare unite, tot la nivelul cel mai înalt, în numele frumuseţii idealului şi va ajunge la convingerea atât raţională cât şi prin întreaga fiinţă a omului (deci cel mai firesc) că superioara dispunere de sine nu este altceva decât chiar jertfirea de sine.

Comuna primitivă era o stare iniţială, primitivă. Civilizaţia – o stare de mijloc, tranzitorie. Creştinismul – a treia şi ultima treaptă a dezvoltării omului unde dezvoltarea se termină pentru că este atins idealul şi, în concluzie, conform logicii şi numai logicii, în natură totul este matematic adevărat şi deci nici nu-şi au locul ironia şi batjocura – este viaţa viitoare.

Dostoievski, Carnetul de însemnări1864-1865

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s