Dezacordul predicatului cu subiectul multiplu

(…)
a) Când subiectul (multiplu) se află înaintea predicatului, acordul formal al acestuia din urmă este la plural – Exemple: Talentul şi dorinţa de a se impune nu e suficient (corect: Talentul şi dorinţa de a se impune nu sunt suficiente); (…) Recoltarea, transportul şi folosirea ca materie primă era subvenţionată (corect: Recoltarea, transportul şi folosirea ca materie primă erau subvenţionate); Alegerea şi demiterea conducerii instituţiilor publice de interes local poate fi făcută uneori de Consiliul Local (corect: Alegerea şi demiterea conducerii… pot fi făcute…)

b) Când subiectul (multiplu) este aşezat după predicat, pe lângă acordul formal recomandat, este tolerat, admis, acordul prin atracţie cu primul termen al subiectului – Exemple: La ce preţ se va vinde grâul şi orzul? (recomandat: La ce preţ se vor vinde grâul şi orzul?); Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializa bere şi suc (recomandat: Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializau bere şi suc)

(Vorbiţi şi scrieţi corect, Ilie Ştefan Rădulescu, Editura Teora)

72 de gânduri despre „Dezacordul predicatului cu subiectul multiplu”

  1. Răspunsul corect este „Imi place lectura, dansul si calatoriile”. Şi asta pentru că verbul a plăcea este invariabil, impersonal. Spunem: Mie îmi place, ţie îţi place, lui îi place, nouă ne place etc. „Place” nu-şi schimbă forma. La fel ca „trebuie”: mie îmi trebuie, ţie îţi trebuie, lui îi trebuie, nouă ne trebuie etc.

    Apreciază

    1. In opinia mea, verbul „a placea” este invariabil doar atunci cand este urmat de un verb la conjunctiv („a placea SA…”), altfel fiind conjugabil (cf. http://dexonline.ro/definitie/pl%C4%83cea/paradigma).
      Este adevarat pe de o parte ca NU DEX-online este autoritatea suprema in materie de gramatica a limbii romane, dar este la fel de adevarat – pe de alta parte – ca lucrarea este editata sub egida Academiei, astfel incat ESTE totusi de asteptat ca cei care au intocmit / verificat lucrarea sa nu fie niste nepriceputi nici in domeniul gramaticii.

      Apreciază

      1. Deci pana la urma care este forma corecta? de exemplu: Imi plac muntele si marea – sau – Imi place muntele si marea? Iar daca subiectul multiplu este compus in felul urmator (si plural si singular): Imi place muntele, marea, florile si inotul – sau – Imi plac muntele, marea, florile si inotul? Se face acordul prin atractie in ultimul caz sau nu?

        Apreciază

  2. Buna.
    Am apelat la dumneavoastra cu o intrebare.
    Daunazi pe un forum ,un utilizator,mi-a adresat urmatoarea fraza : „pt ca nu iti prestez atentie deci studiaza tu prima inainte de a face opere de caritate.”
    Vreau sa stiu ,este corecta din punct de vedere gramatical fraza utilizatorului ?
    Multumesc.

    Apreciază

  3. Pai, ce sa zic, omul a respectat regulile privitoare la modificarea formei cuvintelor şi le-a şi îmbinat 🙂 Daca zic „Cezar este un numar prim”, ce, nu e corecta gramatical? Citez din Rudolf Carnap (Vechea şi noua logică): „Faptul ca in limba obisnuita este posibila formarea de siruri de cuvinte lipsite de sens, fara insa a leza regulile gramaticii, ne arata ca, din punct de vedere logic considerata, sintaxa gramaticala este insuficienta”.

    Apreciază

  4. salut,

    Am doua intrebari:

    1. Nu inteleg cum vine treaba cu „a placea”
    Cum e corect: „imi plac fimele” sau „imi place filmele”. Eu cred ca prima varianta.

    2. Un subiect de tipul „X sau Y” este subiect multiplu si se face acord la plural?

    Multumesc

    Apreciază

  5. Sincer, nici eu nu mai stiu…
    Eu cand conjug a placea, zic: mie imi place, tie iti place, lui/ei ii place, noua ne place etc. De-asta am zis ca e invariabil…. dar, e adevarat ca imi place filmele suna a dezacord… mai intreb si eu…

    Apreciază

  6. Pai nu conjugati cum trebuie.Din cate stiu verbele se conjuga dupa persoanele care realizeaza actiunea deci:

    Eu (imi,iti etc) plac
    Tu (…..) placi
    El,Ea (imi,iti etc) place

    si tot asa…

    Apreciază

    1. mie imi place teatrul-se refera la piesa,jocul in sine.eu plac teatrul -o alta exprimare ,mai intima ,nu se refera la -eu plac teatrul „Toma Caragiu” sau mie imi place teatrul „TOMA CARAGIU”

      Apreciază

      1. In opinia mea, formularea „mie imi place teatrul” se poate referi la orice (definibil drept „teatru”) doreste sa se refere cel care formuleaza expresia – de la „imi place acest gen literar” (ca formulare alternativa pt „dramaturgie”) la „imi place acest gen de spectacol” si de la „imi place acea cladire” pana la „imi place sa ma comport in societate in acest mod”.
        Formularea alternativa „eu plac teatrul – desi acest mod de exprimare este mai uzual cu referire la fiinte (si in special la persoane) si mai putin cu referire la obiecte si/sau notiuni abstracte – reprezinta un sinonim quasi-perfect.

        Apreciază

  7. In „Mie imi place teatrul” subiectul este teatrul : teatrul imi place.Subiectul logic (eu) se afla in dativ (mie).Deci este vorba de persoana a iii-a singular (el place).

    Apreciază

    1. Pai, avem de-a face cu un subiect multiplu (comanda si plata), ambele se fac la bar, ca sa zic asa. Nu le separam: „comanda se face la bar si plata se face la bar.

      Apreciază

      1. …sau „mai doresc niste fructe”
        Intr-un cuvant – cand este vorba despre a cincea luna din calendar, despre sinonimul pt „inca” si despre particula cu ajutorul careia se formeaza gradul comparativ al adjectivelor / adverbelor. (Momentan nu imi vin in minte alte cazuri.)
        Cu cratima – cand poate fi inlocuit cu formularea „tu pe mine ai…” (spre ex „uitat”).

        Apreciază

  8. este corecta formularea: Cetatenii ar trebui sa stie ca asemnea cazuri este necesar sa ajunga la urechile viceprimarului si primarului.” ?
    io am zis ca avem de-aface cu un dezacord, daca m-am inselat pierd o lada de bere…o s-o pierd din dragoste pt. limba romana ( o sa aflu si io ceva nou, in caz ca m-am inselat , astept raspuns, va multumesc !)

    Apreciază

    1. Din ce mi-a duc aminte din facultate si ce-mi spune logica limbii… este necesar e o constructie impersonala, nu o acorzi cu cazuri. Nu spunem Tu esti necesar sa ajungi acolo, ci Este necesar ca tu sa ajungi acolo. Ia-o asa: Este necesar ca asemenea cazuri sa ajunga la urechile viceprimarului. Adica: Cazurile (subiectul) ajung (predicatul) la urechile…, aici e acordul…

      Ia alta constructie – e bine – si pune-o in locul lui e necesar…

      Mai cauta si pe net, mai caut si eu ca mai era ceva de spus in leg. cu constructia asta, da nu mai stiu ce.

      Apreciază

    2. Poti sa dai „lada de bere” (sfatul meu este ca inainte de a o da sa verifici cu grija ca sa nu ramana uitata in lada si vreo bere 😛 😀 ) – este un caz unde nu se face acordul, deci nu poate fi vorba despre un dezacord.

      Apreciază

  9. Bună ziua,
    cum e corect:

    „orice formă de raţionament este tratată” sau „orice formă de raţionament este tratat” cu care substantiv se face acordul?

    mulţumesc anticipat

    Apreciază

    1. Regula acordului prin apropiere ne spune ca rationamentul este tratat. In cazul nostru forma insa e subiectul… Mai sunt discutii legate de subiectul logic si cel formal. Alte discutii: pe ce vrem sa punem accentul propozitie, pe forma sau pe rationament.
      Sincer, nu stiu sa dau un raspuns clarificator, poate ne spune vreun vizitator mai priceput…

      Apreciază

      1. „Orice rationament poate fi tratat…”, dar „orice forma de rationament poate fi tratata”.
        Aici insasi existenta substantivului „forma” face ca ACESTA sa devina subiectul, altfel propozitia are sens de-sine-statator si perfect determinat (si ACELASI, nemodificat) si FARA existenta sa.

        Apreciază

    1. Un exemplu ar fi:
      Stirea ca el va candida din nou a umplut toate ziarele.
      Propozitia principala (Regenta) e „Stirea a umplut toate ziarele”. Propozitia subordonata – „ca el va candida din nou” – e o atributiva intercalata.

      Mai cautati oricum ca sa fiti sigur ca asa e.

      Apreciază

  10. Nu. Haideti sa va dau un exemplu. Nu sunt sigur cum e corect. Exemplu.

    „Cutare, impreuna cu cutare, a organizat o petrecere.”

    Eu spun ca varianta corecta este

    „Cutare, impreuna cu cutare, au organizat o petrecere.”

    Cealalta persoana cu care m-am contrazis, spune ca aici nu este vorba de un subiect multiplu, ci despre o determinanta intercalata.

    Asta voiam sa stiu. Multumesc

    Apreciază

    1. Pai, luati-o asa: X a organizat o petrecere impreuna cu y. Intr-adevar, in cazul nostru, avem o intercalata (ne indica si virgulele).
      Ar fi fost ca dumneavoastra daca am fi spus: cutare impreuna cu cutare… adica ei/noi au/am organizat o petrecere.

      E vorba si de accent: Cutare a organizat o petrecere (in prim plan), impreuna cu cutare (plan secund).

      Apreciază

    1. Năstase (1), Băsescu (2), Geoana (3), Crin Antonescu (4), Oprescu (5) sunt posibili candidaţi la prezidenţiale. Cine sunt posibilii…? 1, 2, 3, 4, 5 = subiect multiplu.
      De la 2 in sus = subiect multiplu

      Apreciază

    2. Năstase (1), Băsescu (2), Geoana (3), Crin Antonescu (4), Oprescu (5) sunt posibili candidaţi la prezidenţiale. Cine sunt posibilii…? 1, 2, 3, 4, 5 = subiect multiplu.
      De la 2 in sus = subiect multiplu

      Apreciază

  11. VA rog cine imi poate raspunde repede si corect la intrebarea asta si va raman datoare:Alcatuiti o propozitie simpla cu subiect multiplu si predicat nominal cu nume predicativ multiplu:

    Apreciază

    1. Eminescu şi Creangă sunt originali şi captivanţi. (nu mi-a venit ceva mai inteligent). Oricum, mai cere şi alte păreri…

      Apreciază

  12. Am si eu o intrebare…
    Am vazut ca s-au mai pus intrebari legate de locutiunea preppzitionala ‘Impreuna cu’, dar nu m-am lamurit pe deplin..
    Am o propozitie de genul ‘Wendy impreuna cu copii au/a locuit..’
    Nu stiam ca locutiunea ‘impreuna’ poate lega parti ale subiectului multiplu..eu credeam ca e atribut prepozitional..
    Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Nu sunt chiar specialist, am fost odata, da’ nu mai tin minte… dac-am fost 🙂

      Aici pare ca impreuna cu are rol conjunctiv, adica Wendy si copiii au fost, nu?

      Doar daca, am fi pus impreuna cu copiii intre virgule am fi facut acordul la singular. In acest caz am fi pus accentul pe Wendy, ea era in prim plan, copiii cadeau in plan secund.

      In schimb, daca nu punem virgulele, wendy si copiii sunt pe acelasi nivel.

      Apreciază

  13. ai scis in exemplu ca ,,Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializa bere şi suc”-gresit si ,,Ne sare în ochi un dozator fantomă la care se comercializau bere şi suc)”-coresct , dar eu cred ca e invers .ms molt am nevoi de raspuns acum

    Apreciază

  14. unde este acord corect si de ce?
    1) muntele si vaile sunt inzapeziti
    2) muntele si valea sunt inzapezite
    3) muntii si valea sunt inzapeziti
    4) muntii si vaile sunt inzapeziti
    eu cred ca 4 e ok….alte pareri??……

    Apreciază

  15. Am si eu o curiozitate. Cum este corect>
    a) Fiind audiat, persoana vatamata Ghita Ion a declarat…
    b) Fiind audiata, persoana vatamata Ghita Ion a declarat…..

    cu ce se face acordul, cu „persoana vatamată” care este de genul feminin, sau cu numele propriu „Ghita Ion” – care este de genul masculin?

    Apreciază

  16. am si eu o curiozitate….referitor „la comanda si plata se fac la bar”… ok am inteles ca este vb despre subiectul mutiplu..si este corect dar…totusi cred ca trebuia sa fie comenzile si platile se fac la bar…si comanda si plata se face la bar…nu?

    Apreciază

    1. Daca bagi comanda si plata in aceeasi oala, sunt impreuna, legate, atunci ele se fac la bar
      Comanda se face la bar si plata se face la bar, ceea ce inseamna ca ambele (comanda si plata) se fac la bar.

      Apreciază

  17. O intrebare! Cum este corect?
    „Cercetarea noastră preia mult din lexicul şi sintaxa sonoră a Barocului şi Clasicismului” SAU „Cercetarea noastră preia mult din lexicul şi sintaxa sonoră ale Barocului şi Clasicismului” ?
    „Bunul meu simt” gramatical imi confirma prima varianta, desi, in a doua, acordul se face cu pluralul. Am cautat si din cautat pe internet, dar nicaieri nu se vorbeste despre acordul art. pos.-genitival cu determinant multiplu. Din pacate nu am in apropiere un indreptar sau o „Gramatica a limbii romane”. Multumesc anticipat!

    Apreciază

    1. Si eu imi amintesc ca ni s-a spus ca in acest caz se face acordul prin apropiere, atractie etc. Dar daca punem accentul pe lexic si sintaxa ca apartinand Barocului si Clasicismului? Strecuram un ”ambele” care sunt ale barocului si Clasicismului. Spunem lexicul si sintaxa caracteristice Barocului si Clasicismului. Eu unul nu tin minte ca profesorii mei sa insiste pe acordul formal si acordul logic… Englezii au chestia aia cu acordul la singular cand e un tot si la plural cand te referi la membrii acelui tot, family de ex. In sfarsit, de studiat… cine are timp

      Apreciază

  18. am si eu o intrebare:care fraza este corecta?
    1.cate un angajat al raioanelor electrice si sanitare ESTE RUGAT sa se prezinte la receptie marfa.
    2.cate un angajat al raioanelor electrice si sanitare SUNT RUGATI sa se prezinte la receptie marfa.
    va rog sab imi raspundeti s-a iscat o adevarata controversa la noi…multumesc

    Apreciază

    1. Reformuland nitel, ne dam seama ca acordul cu numeralul distributiv este limpede: Cate un angajat din fiecare raion este rugat sa se prezinte…

      Daca cel putin 2 angajati trebuie sa se prezinte in acelasi timp, la ora stabilita, impreuna: Cate un angajat al raioanelor sunt rugati sa se prezinte impreuna la receptie… (cu riscul de a zgaria putin urechea, ar putea fi ok)

      Prin urmare, acordul schimba si sensul…

      Voi ce credeti? 🙂

      Apreciază

      1. ,,O familie de produse este importanta” este corect ?
        ,,O serie de modificari va avea loc” este incorect?
        De ce?
        Multumesc.

        Apreciază

  19. Off-topic:
    1. Comentez pt prima oara pe acest blog (unde am ajuns urmand un link dintr-un comentariu de pe http://costin.ro/cum-se-scrie-corect.html – bine v-am gasit, spor si succes!
    2. Cu scuzele de rigoare, eu – daca am o opinie de exprimat – comentez mult si amplu (ATUNCI CAND si ATAT CAT am timp si energie disponibile) – si SPER ca o fac nu fara rost si nu neavizat (desi nu sunt un specialist in domeniu, ci doar un amator (inca) relativ bine informat si care „are logica la el”).
    Daca acest gen de atitudine deranjeaza, rog sa fiu instiintat si incetez.

    On-topic (macar oarecum):
    Nu cunosteam regula de la pct b). (fie ca n-oi fi invatat-o eu „la timpul sau” (acu’ vreo patru decenii jum’ate) – ceea ce consider ca este mai putin probabil – fie ca subiectul nu ne-o fi fost predat, fie ca oi fi uitat-o) si chiar si acum, cand am aflat-o, nu mi se pare a fi „in regula”: exceptarea nu mi se pare justificata (in ACEST caz) („suna ca dracu’!”, conform unui „clasic in viata”), ci – in opinia mea – isi are rostul DOAR daca subiectul „pierde calitatea” de „multiplu” si se intentioneaza disjungerea celor doua (sau mai multe) elemente ale initialului subiect multiplu: „La CE pret se va vinde graul si la CE pret se va vinde orzul?” (In cazul prezentat disjungerea intentionand accentuarea probabilitatii unei viitoare diferente de preturi.)

    Apreciază

      1. Opinie personala: CE-ti plac(e), genul (acesta de accesorii), SAU accesoriile (de acest gen)? (Ambele variante ar fi corecte, cu nuante diferite de inteles.)

        Apreciază

  20. Buna seara ! Cum ar fi corect :
    In fiecare luna , o persoana sau o familie cu nevoi materiale importante vor fi ajutate de stat . SAU
    In fiecare luna , o persoana sau o familie cu nevoi materiale importante va fi ajutata de stat .

    Apreciază

  21. În limba latină, d. posesiv exprima posesorul, reprezentant al subiectului logic: mini liber est „mie îmi este o carte” = „eu am o carte”. Limba română a păstrat din latină urme ale acestui d. în expresiile verbale de tipul mi-e dor, mi-e foame, mi-e milă, mi-e sete etc. („eu am dor, am foame, am milă, am sete”). – https://dexonline.ro/text/Mi%20e%20foame

    Apreciat de 1 persoană

  22. Am primit un email in seara asta de la o firma, in care ma instintau „că comanda” mea a fost anulata. Dpdv gramatical este corect sau este o cacofonie acceptata?

    Apreciază

  23. Cum e corect: ”Iți place unitatea, armonia și buna înțelegere între oameni? Sau ”Îți plac unitatea, armonia si buna ințelegere între oameni”?

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.