DISCURSUL INAUGURAL AL PREŞEDINTELUI JOHN F. KENNEDY

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, noua ordine mondială se baza, în principiu, pe Carta ONU, organism internaţional cu mai multă autoritate decât precedenta Ligă a Naţiunilor. În realitate, pacea mondială stătea într-un echilibru precar. Statele Unite şi Uniunea Sovietică ieşiseră victorioase din război, fiecare căpătând statutul de superputere. În plus, era armelor nucleare debutase în 1945, când americanii au folosit pentru prima dată bombe atomice într-un conflict militar (Bombele aruncate asupra oraşelor japoneze Hiroshima, la 6 iunie 1945, şi Nagasaki, la 9 iunie 1945). Curând, Uniunea Sovietică a fabricat şi ea bomba atomică. Datorită ocupării Europei de Est de către trupele sovietice, consfinţită prin deciziile luate de aliaţi la Conferinţa de la Yalta, Stalin a reuşit foarte repede să impună regimuri comuniste în aceste ţări, transformându-le în state satelit. De cealaltă parte, Statele Unite se afirmaseră ca lider al lumii libere, formând în 1949 o alianţă militară, NATO, cu scopul evident de a apăra statele europene membre în faţa ameninţării sovietice (Cu doi ani înainte, Statele Unite, îngrijorate că problemele economice cauzate de război făceau ţările Europei de Vest vulnerabile la influenţa sovietică prin partidele comuniste aservite Moscovei, au elaborat un amplu program de ajutor economic, cunoscut sub numele de Planul Marshall.). În doar câţiva ani, se conturaseră două blocuri cu ideologii opuse, iar tensiunea dintre cele două superputeri creştea, pe măsură ce apăreau noi incidente în orice colţ al lumii. Încă din 1947, acest conflict pe baze ideologice, care nu intrase în faza de confruntare armată, fusese numit de jurnalistul american Walter Lippman „Războiul Rece” (Tot în acel an, preşedintele Truman a elaborat doctrina cu acelaşi nume, care avea să stea la baza politicii externe americane şi care urmărea să stăvilească infiltrarea comunismului (communist containment) pretutindeni în lume.).
Inaugurarea administraţiei Kennedy venea după mai multe evoluţii legate de acest conflict: criza provocată de blocada sovieticilor asupra Berlinului (1948-1949) războiul din Coreea (1950-1953), înfiinţarea Germaniei de Vest, urmată imediat de formarea Pactului de la Varşovia (1955), debutul războiului din Vietnam (în 1959), dar şi timidele încercări de a detensiona relaţiile dintre SUA şi URSS după moartea lui Stalin în 1953 şi venirea la putere a lui Nichita Hruşciov (Conferinţa de la Geneva din 1955). Deja liderii americani şi cei sovietici îşi dădeau seama că, în era armelor nucleare, o confruntare militară directă între cele două superputeri, deşi oricând posibilă, punea în pericol însuşi viitorul speciei umane.
De acest pericol era perfect conştient şi noul preşedinte al Statelor Unite. Totuşi, în discursul său inaugural, Kennedy le amintea concetăţenilor săi că, din fericire, credinţa în cele mai de preţ valori democratice, libertatea şi drepturile omului, nu dispăruse chiar şi în acele vremuri tulburi. Acest mesaj emoţionant, presărat cu formule retorice remarcabile, anunţa principiul fundamental ale politicii americane în confruntarea cu Uniunea Sovietică. Cursa înarmării nu trebuia abandonată pentru a nu da semne de slăbiciune, dar Statele Unite urmau să fie în permanenţă dechise dialogului: „Să nu negociem niciodată din teamă, dar să nu ne fie niciodată teamă să negociem.”
Pentru aceasta, adresându-se atât naţiunii sale cât şi sovieticilor, preşedintele propunea o nouă abordare a relaţiilor dintre cele două superputeri, în numele intereselor comune întregii umanităţi: controlul armelor nucleare, folosirea ştiinţei în scopuri nobile, crearea unei noi lumi în care să domnească legea şi pacea. Kennedy făcea astfel o trimitere la principiile politicii externe, prevăzute în programul susţinut de el în campania electorală, sub numele de Noua Frontieră. În ceea ce priveşte politica internă, adminstraţia Kennedy avea să iniţieze mai multe proiecte de lege, reuşind să obţină aprobarea Congresului pentru mai multe măsuri sociale cum ar fi: contruirea de locuinţe, creşterea venitului minim pe economie, ajutor federal pentru zonele defavorizate din Statele Unite. Nu au fost acceptate alte propuneri sociale, precum proiectul de garantare a asistenţei medicale gratuite pentru cetăţenii în vârstă, iar proiectul de implementare a drepturilor civile ale populaţiei de culoare a fost prea mult modificat pentru a mai fi eficient.
Numele programului administraţiei Kennedy se referea la conceptul lansat de istoricul american Frederick Jackson Turner în discursul său „Semnificaţia Frontierei în istoria americană” (1893). Pe scurt, teoria lui Turner susţinea că frontiera mobilă a Vestului a avut un impact mai mare asupra formării firii americane decât influenţa europeană. Kennedy extindea semnificaţia cultural-politică a frontierei. Poate cea mai interesantă iniţiativă a administraţiei din acest punct de vedere a fost crearea organizaţiei Peace Corps, care trimitea tineri voluntari americani în ţări străine să presteze activităţi de ajutor social şi umanitar. Scopul era acela de a promova pacea mondială şi prietenia cu ţările în curs de dezvoltare.
Un alt înţeles al noii frontiere era şi cel legat de victoria în confruntarea cu URSS pentru cucerirea spaţiului. În mai 1961, Kennedy a lansat ideea potrivit căreia America trebuia să trimită astronauţi pe Lună şi să-i aducă înapoi în siguranţă înainte de încheierea deceniului şapte. Acest vis s-a împlinit la 20 iulie 1969, dar, din păcate, Kennedy murise asasinat cu şase ani înainte (la 22 noiembrie 1963).

(Iulian Cananau, O istorie documentara a SUA, Editura Agatha)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s