Elementele vitale ale leadership-ului

Atributul principal al leadership-ului este viziunea (…) Si v-as spune ca mi-am format asa o viziune despre corporatii. cred ca exista 4 tipuri de corporatii (…)

In rimul rand e turma, unde motivatia oamenilor de a sta impreuna e frica. Ei urmeaza un berbec ale carui miscari nu se discuta (…) Berbecul nu e lider, e sef, pentru ca isi impune punctul de vedere (…) Foarte multe din corporatiile franceze sunt de tip turma, datorita traditiei business-ului de familie din care s-au nascut.

Alt tip de corporatie e haita. Haita are lider, nu are un sef – un lider care este supus unui challenge continuu din partea tuturor celorlalti (…) Astfel de exemple se gasesc in marile institutii financiare. Liderul nu poate ramane lider decat atata vreme cat este superior celorlalti, trebuie s-asi explice pozitia de lider si sa se impuna nu prin forta, ci in primul rand prin stralucirea ideii si prin abilitatea de a-i tine pe ceilalti in spatele lui. Asta inseamna deja viziune. Deosebirea dintre sef si lider este ca liderul inspira si seful da ordine.

Al treilea tip de corporatie e stolul (…) in care nu exista un lider formal (…) tot stolul se misca precum un intreg. Se transforma intr-o inteligenta colectiva, ca la roiurile de albine – unde, spre exmplu, exista specializari, exista matca. Dar matca nu-i un lider, nu inspira, ci trezeste dorinta, da o motivatie – si nu o viziune. In zona industriala gasesti astfel de corporatii. Este un model de tip asiatic, foarte prezent in Japonia.

Al 4-lea tip de corporatie e caracatita. Spre deosebire de stol, aici celulele nu pot supravietui independent, nu poti taia un brat si el sa supravietuiasca. E un organism care, desi nu are creier, are un sistem nervos, este extrem de coerent si se coordoneaza spre binele intregului, din varful bratelor pana la orificiul de ingurgitare, pentru a-si indeplini scopul (…)

O sa ma intrebati unde ma situez eu. Da, la Rompetrol am pornit de la haita si trecem la caracatita (…)

(Dinu Patriciu, citat in LIDERO, un produs Money Express)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s