Emigrarea in Australia

Sistemul de punctaje

Candidatul la cetăţenie trebuie să adune un anumit punctaj, pe baza unor criterii bine stabilite. Se iau în considerare nivelul studiilor, natura profesiei, experienţa profesională, vârsta, cunoaşterea limbilor străine. Se acordă puncte suplimentare dacă respectivul candidat are rude sau prieteni în Australia, care sunt dispuşi să-i acorde sprijin financiar. Un bonus suplimentar se acordă celor care au o profesie căutată în Australia, cum ar fi agronomi, medici veterinari etc.

Uneori, statul australian achită chiar şi biletele de avion ale emigranţilor.

Cu toate că procedura de acordare a statutului de emigrant poate dura chiar şi doi ani, având în vedere că nu există obligativitatea investirii unor sume de bani din partea emigrantului, Australia rămâne una din ţările care oferă cele mai atrăgătoare condiţii de naturalizare.

PUNCTAJ

Punctajul minim pentru solicitantii ce isi depun cererile dupa data de 8 mai 2002 este de 115. Cei ce intrunesc 70 de puncte ramin in evidenta ambasadei pentru o perioada de timp.

Pentru meserie:

40 puncte pentru ocupatii care necesita o diploma sau un certificat de calificare cum sunt: broker, decorator de interior, terapeut masaj, agent imobiliar, tehnician muzeograf, s.a.

50 puncte pentru ocupatii „generale” care necesita o calificare, dar nu neaparat o instruirespecializata cum sunt: specialist marketing, matematician, fizioterapeut, reprezentant vanzari, statician, zoolog, manager de hotel / motel, geolog, geofizician, istoric, jurnalist, arhitect peisagist, s.a

60 puncte pentru ocupatii care necesita o diploma specializata sau calificare in meserie cumsunt: traducator, asistent social, psiholog, veterinar, educator, invatator, zidar, electrician, confectioner, macelar, bijutier, gradinar, pantofar, croitor, contabil, dentist, inginer (agricol, aeronautic, chimic, electronist, mecanic), programator, inginer de sistem, s.a

Pentru varsta:

18 – 29 ani 30 puncte

30 – 34 ani 25 puncte

35 – 39 ani 20 puncte

40 – 49 ani 15 puncte

Pentru cunostinte de limba engleza

– 15 puncte pentru solicitantii care obtin un punctaj de minim 5 puncte la fiecare componenta(citit, vorbit, scris, inteles) a testului IELTS 20 puncte pentru solicitantii care obtin cel putin 6 puncte la fiecare din cele 4 componente a testului IELTS.

Pentru vechimea in munca

– 5 puncte pentru solicitantii a caror ocupatie se afla cuprinsa in lista de meserii cu o vechime de cel putin 3 ani din ultimii 4 10 puncte pentru solicitantii care sunt calificati intr-una din meseriile pentru care se acorda 60 puncte si care au lucrat in aceasta meserie sau intr-una inrudita timp de cel putin 3 ani din ultimii 4

Lista meseriilor celor mai cerute: Manager IT, Programator in urmatoarele specializari: Sybase SQL Server, C++, Java, SAP, Siebel, Satellite, Firewall / Internet Security, XML, PeopleSoft, Asistenta medicala, Farmacist spital, Farmacist vanzare cu amanuntul, Psihoterapeut, Radiolog, Bucatar, Frigotehnist si mecanic aer conditionat, Coafor.

Pentru sot / sotie Se acorda 5 puncte in cazul in care sotul / sotia solicitantului intruneste cerintele minime pentru varsta (inclusiv vechime in munca) si cunostintele de limba engleza.

Puncte bonus

Se acorda 5 puncte in plus daca solicitantul intruneste cel putin una din conditiile de mai jos:

– vechime in munca in Australia de minim 6 luni din ultimii 4 ani

– aducerea unui capital important in Australia demonstrat prin depozit bancar de 100 000$AUS intr-o investitie guvenramentala autorizata pentru o perioada de 12 luni;

– pentru vorbitorii de limba româna, deoarece comunitatea româna se enumara printre comunitatile principale din Australia.

Categoria de solicitanti sponsorizati de un cetatean australian (SAS)

Se acorda 15 puncte pentru toti solicitantii SAS sponsorizati de catre o ruda care este cetatean australian sau rezident permanent (sponsorizarea poate fi facuta de catre un parinte, frate sau sora, matusa sau unchi).

Evaluarea imigranţilor

50 de puncte pentru meserii care necesită studii superioare

60 de puncte pentru meserii care necesita practica de specialitate

5 puncte pentru meseriile foarte cautate in Australia

30 de puncte pentru solicitantii cu varste cuprinse intre 18 si 29 de ani

25 de puncte pentru cei intre 30 si 34 de ani

5 puncte pentru cei care au o oferta de la un angajator australian

5 puncte daca solicitantul a lucrat 6 luni in Australia

10 puncte daca are un doctorat in Australia .

Căsătoria şi rudenia

Candidaţii care au rude în Australia pot scurta considerabil perioada de aşteptare. De exemplu, cei ce se căsătoresc cu un cetăţean australian pot obţine dreptul de rezidenţă în trei-patru luni. Australia recunoaşte legal relaţiile dintre homosexuali. Aceste cupluri trebuie să dovedească însă o convieţuire de cel puţin şase luni.

Emigraţia economică (Business Immigration Program)

BIP s-a modificat fundamental în ultima perioadă. Înainte era suficientă investirea a 350.000 USD într-o afacere din Australia sau depunerea acestei sume într-o bancă australiană. Aceşti investitori deveneau rezidenţi permanenţi şi, după doi ani, primeau cetăţenia.

Noul sistem favorizează pe investitorii care demarează afaceri viabile noi. Se acordă puncte în funcţie de domeniul economic, volumul investiţiei, numărul de noi locuri de muncă create, vârsta investitorului etc.

Cei ce obţin drept de rezidenţă permanentă, după trecerea a doi ani vor dobândi şi cetăţenia.

Categorii de emigrare acceptate

1. Emigrarea umanitară. În aceleaşi condiţii ca şi în Canada.

2. Emigrarea ca om de afaceri sau investitor. În această categorie se pot încadra persoanele care investesc în afaceri proprii sau în asociere cu un cetăţean australian. Aceşti aplicanţi trebuie să demonstreze investiţia făcută şi, de asemenea, să îndeplinească punctajul minim pentru această categorie (se punctează tipul afacerii sau al investiţiei, vârsta, cunoaşterea limbii engleze şi bunurile aduse). Emigrantul va fi monitorizat timp de trei ani.

3. Emigrarea sponsorizată. Se poate face doar de către persoanele care au rude foarte apropiate în Australia (frate, soră, nepot, nepoată, fii, fiice). Sponsorizaţii trebuie să îndeplinească punctajul minim cerut, inclusiv testul de limbă engleză.

4. Emigrarea independentă. Este posibilă pentru orice persoană care întruneşte cel puţin punctajul de aşteptare (95 de puncte); punctajul de trecere este de 110 puncte. Variabilele care se punctează sunt: vârsta, studiile şi cunoaşterea limbii engleze. Se acordă un bonus de 5 puncte celor ce au studiat cel puţin un an în Australia. Nu poţi întruni punctajul de trecere dacă nu ai minimum o calificare într-o meserie, nu ai minimum şase luni vechime în muncă şi nu ai cunoştinţe de limbă engleză sau dacă ai mai mult de 39 de ani.

Nota: Cei care au întrunit punctajul de trecere pot primi puncte suplimentare pe baza unui contract de muncă de la o companie australiana (procedura „Skill Matching“); medicii nu pot emigra, deoarece sunt depunctaţi cu 25 de puncte în momentul evaluării.

Informaţii suplimentare privind emigrarea

1. Acte necesare: cazier, acte doveditoare privind studiile şi vechimea în muncă, paşaport, certificate de naştere şi căsătorie. Ulterior, vizita medicală şi testul de limbă.

2. Taxe consulare:

a. taxa pentru formularul de (Form 47), în valoare de 10 dolari australieni (AUD);

b. taxa consulară nereturnabilă (reprezintă taxa de procesare a dosarului dumneavoastră), în valoare de 1060 dolari australieni de familie. Această taxă se plăteşte la depunerea dosarului.

c. taxa pentru necunoaşterea limbii engleze, în valoare de 2240 dolari australieni pentru fiecare dependent care depăşeşte vârsta de 18 ani. Această taxă se plăteşte în momentul în care aplicaţia este aprobată şi numai atunci când dependenţii nu fac dovada cunoaşterii limbii engleze.

3. Fond de deplasare în Australia. Reprezintă suma de bani necesară întreţinerii familiei pe o perioadă de minimum doi ani din momentul sosirii în Australia. Fondul de deplasare nu este obligatoriu, dar este necesar să ai resurse financiare personale, pe care trebuie să le declari în momentul depunerii aplicaţiei.

4. Transportul variază între 500 şi 1000 USD.

5. Durata de obţinere a vizei: între 12 şi 18 luni.

Etapele pe care trebuie să le parcurgi

1. Evaluarea. Reprezintă stabilirea punctajului pe care îl realizezi. Este recomandat ca această evaluare să fie făcută de ambii parteneri, pentru a se stabili cine să devină aplicantul principal. Evaluarea se face pe baza „Formularului de evaluare“, completat cu date cât mai exacte.

2. Ghidul de emigrare pentru emigranţi independenţi. Te ajută să întocmeşti dosarul complet şi corect, conţinând informaţii detaliate despre modalitatea de completare a cererii de emigrare, documentele necesare, care să susţină afirmaţiile înscrise în cererea de emigrare (traduse, legalizate, după caz), precum şi toată procedura de întocmire a dosarului de emigrare.

3. Lista companiilor şi posturilor vacante. Este un serviciu referitor la posibilitatea de a obţine un contract de muncă. Obţinerea unui asemenea contract te-ar putea sprijini în procesul de emigrare. De asemenea, chiar şi un răspuns negativ sau neoficial ataşat la dosarul tău de emigrare te poate sprijini. În vederea contactării acestor companii, poţi solicita întocmirea Curriculum Vitae şi a Scrisorii de Intenţie conform standardelor impuse.

4. Publicitate pe INTERNET. Conţine publicarea CV-ului în Banca de Joburi australiană, oferindu-ţi posibilitatea de a îţi face cunoscută atât dorinţa de a fi angajat în această ţară, cât şi calităţile şi experienţa. Acest sistem îţi oferă cele mai mari şanse de reuşită, atrăgând atenţia miilor de companii care răsfoiesc zilnic aceste Bănci de Joburi.

(Av. Costi Neacsu, Cum sa obtii al doilea pasaport si a doua cetatenie)

Anunțuri

10 gânduri despre “Emigrarea in Australia

 1. Cristian Tanasa

  Buna ziua, as dori sa aflu si sa ma indrumati cum sa emigrez in Australia.Am 31 de ani.
  Sunt medic veterinar,am lucrat in zootehnie un an si 6 luni si apoi in Educatie ca profesor titular cu definitivat, tot in domeniul veterinar-agricol. Am pe acrtea de munca 5 ani vechime, limba engleza o cunosc cat de cat.
  deocamdata nu stiu nimic de testul Ielts.
  Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, sugestii.

  Apreciază

 2. Buna ziua,as dori sa ma indrumati sa emigrez in australia. Am 26 de ani.
  Sant inginer si lucrez de peste 3 ani ca sef statie betoane.
  Sant de profesie inginer chimist. Limba engleza o stiu cat de cat deocamdata nu stiu nimic de testul lelts.
  Cum ma puteti ajuta cu sfaturi si sugesti?

  Apreciază

 3. Buna ziua as dori sa stiu cum sa despre testul Ielts. Eu am 24 ani si nevasta mea are 28 ani eu sunt roman si ea rusa, eu am gatat scoala in Italia a 9-a acuma sant i Portugalia am gatat liceul si momentan fac un curs profesionist de tehnic de transport universal iar nevasta mea a gatat Universitatea

  Apreciază

 4. edit

  Buna ziua! Am 38 de ani si sotul meu la fel. Eu am lucrat aproape 4 ani ca asistenta medicala generalista ,ultimi aproape 3 ani in italia, iar sotul meu este tinichigiu auto a lucrat mai mult de 10 ani in meserie,iar ultimi 2 ani in italia.Ce sanase avem pentru australia?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s