Se poate obţine un paşaport străin găsind strămoşii potriviţi?

Da, dacă ai norocul să descoperi în documentele de familie un bunic uitat, născut în Auld Sod, adică în ceea ce astăzi este Republica Irlanda şi Irlanda de Nord. Acest strămoş v-ar da dreptul la reînnoirea cetăţeniei irlandeze. Robert McFarland, fost consilier cu probleme de securitate naţională a Statelor Unite, în acest mod a obţinut un paşaport irlandez. Actul de identitate şi-a dovedit utilitatea când McFarland a fost trimis de preşedintele Reagan să negocieze cu Ayatolahul Khomeini, omul care a răsturnat conducătorul legitim al Iranului. Datorită faptului că SUA întreţinuse relaţii de prietenie cu fosta conducere, politicianul american ar fi avut dificultăţi la intrarea în ţară doar cu paşaportul american.

O şansă considerabilă să devii cetăţean german şi posesor al paşaportului german o poţi avea dacă provii dintr-o familie de evrei germani, iar părinţii sau bunicii tăi au pierdut cetăţenia germană din cauza legilor naziste ale celui de-al III-lea Reich. Poţi beneficia de aceste drepturi în cazul în care eşti etnic german şi ai trăit în România sau în orice altă parte a lumii, iar acum doreşti să te întorci în ţara natală a strămoşilor. În Polonia, în special, actele necesare pentru a dovedi originea germană pot fi cumpărate. Se spune, de altfel, că mulţi polonezi, români sau ruşi care au năvălit în ultimii ani în Republica Federală nu au nimic în comun cu Germania, în afară de faptul că posedă un ciobănesc german.

De asemenea, Turcia este foarte interesată de renaturalizarea etnicilor turci răspândiţi prin toată lumea. Nu ai nevoie decât de strămoşi turci, chiar dacă aceştia au fost originari din ţările aflate sub ocupaţie otomană înaintea căderii Imperiului, în 1917. Prezinţi documentele doveditoare ale originii tale turceşti la cel mai apropiat consulat al Turciei şi este mai mult ca posibil să te întorci acasă cu un paşaport turcesc în buzunar.

Chiar şi Marea Britanie urmăreşte renaturalizarea fiilor pierduţi şi înzestrarea lor cu paşaport britanic, dacă ei pot dovedi că strămoşii s-au născut în Anglia, Scoţia sau Ţara Galilor. Această posibilitate a inspirat un tânăr englez, care a plasat următorul anunţ în ziare: „Paşapoarte europene prin descendenţă. Facem munca de teren pentru documentele de care aveţi nevoie. Tel. +44-445/273458.“ Am sunat la acest număr şi am aflat că cercetările genealogice din Regatul Unit sunt doar începutul, afacerea putând fi extinsă şi spre alte ţări.

Dar cetăţenia poate fi obţinută nu numai prin naştere sau având strămoşii potriviţi, ci şi datorită unor împrejurări favorabile. Un caz interesant a fost publicat în Traveller’s Tricks, o broşură publicată de Siri Lise Holland şi redacţia buletinului International Living. Cităm: „Un tânăr inginer din Nigeria a fost angajat de o companie franceză de petrol. Kevin, romano-catolic din oraşul Onitsha, a făcut parte din tribul Ibo, care s-a împotrivit guvernului în timpul războiului Biafra. Pe atunci, în timpul regimului De Gaulle, guvernul francez a sprijinit puternic pe separatiştii Biafra. După război, compania de stat la care lucra Kevin a aranjat ca el să primească cetăţenia franceză, cu toate că lucra într-o a treia ţară, alta decât Franţa sau Nigeria. Acum el este cetăţean al unei ţări membre a Uniunii Europene, ceea ce îi dă dreptul să călătorească şi să lucreze liber în toate cele 12 ţări ale Comunităţii Europene, în vreme ce restul compatrioţilor săi încearcă în zadar să ajungă în Anglia pentru a-şi găsi de lucru.“

Condiţiile obţinerii unei vize turistice pentru Europa Occidentală sunt dificile. Consulatele solicită verificarea mai multor acte, iar până la primirea vizei durează ceva timp. În unele cazuri se cer chiar şi interviuri.

(Av. Costi Neacsu, Cum sa obtii al doilea pasaport si a doua cetatenie)

Anunțuri

Un gând despre “Se poate obţine un paşaport străin găsind strămoşii potriviţi?

  1. Gafencu Mirela Cristina

    Buna seara. Provin din familie de germani,strabunicul meu din partea mamaei a fost de nationalitate germana.As vrea sa stiu ce acte am nevoie pentru a face dovada acestui fapt si unde trebuie sa ma adresez pentru a obtine cetatenia germana.Va multumesc

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s