Aceasta furtuna

Producerea unor astfel de calamitati naturale severe in ultimii ani reprezinta o oportunitate pentru sensibilizarea publicului privind posibilele efecte ale schimbarilor climatice in viitor. (Planul national de actiune privind schimbarile climatice 2005 – 2007)

In conditiile in care Realitatea TV este singurul post care difuzeaza, saptaminal, o emisiune dedicata fenomenelor meteo si este singurul post care are pe site o rubrica dedicata „Povestilor despre vreme”, ar fi fost imposibil sa nu intoarca pe toate fetele intunericul din plina zi de simbata, 5 august.
Fenomenul meteo a fost atit de neobisnuit, ciocnirea dintre frontul cald si cel rece, atit de puternica, Bucurestiul a fost atit de dat peste cap, incit, vreme de un ceas, Realitatea a ramas racordata la furtuna. Au fost transmise „imagini needitate”, iar din studio, Cristina Sincai a intrat in direct cu edilii Capitalei. Cristina Sincai este realizator-moderator, unul dintre acei jurnalisti pregatiti sa faca fata ritmului infernal al muncii in televiziune, „la care nu rezista decit cei pasionati de ceea ce fac!”. Cristina nu crede ca „americanii ar fi rezistat la ritmul din Realitatea, sigur ar fi avut nevoie de ajutorul nostru”. Prin urmare, Cristina Sincai era realizatorul-moderator indicat pentru relatarea unui asemenea fenomen meteo.

In direct, la telefon cu Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, Cristina vrea sa stie daca in oras sint ambuteiaje. Nu sint. Nu sint, pentru ca e simbata si nu prea se circula, confirma reporterul aflat in mijlocul furtunii. In schimb, sint „oameni cu copii in brate”. In studio, un psiholog vorbeste de disconfortul cauzat de vremea nefavorabila. Intre timp, Cristina Sincai sesizeaza in „imaginile needitate” panica oamenilor care fug din cauza ploii. Psihologul ii explica ca e normal ca oamenii sa intre in panica. O data aceasta problema lamurita, intra in direct Viorel Liviu Nemes, de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pe care Realitatea il citeaza: „In Bucuresti, furtuna a smuls acoperisuri si a doborit copaci”. Gravitatea Cristinei Sincai aproape ca ne inspaiminta, chiar daca furtuna s-a oprit, iar afara a dat soarele. Aceste schimbari bruste de vreme sint anormale, ciudate, spune Cristina. Psihologul e calm, zimbeste – „Aceste schimbari sint normale in aceasta perioada” – iar asta ne mai linisteste. Cristina nu cedeaza si intra in direct cu Marian Motoc, seful Politiei rutiere. Omul nu are incotro si recunoaste ca „problema furtunii nu e deosebita in Bucuresti“. Cristina insista: Si totusi, aceasta furtuna, cum afecteaza…? „Semafoarele functioneaza bine?”. „Nu avem probleme cu semafoarele”.

Dupa o ora de chin, de ritm infernal, epuizata, Realitatea TV o lasa mai moale cu furtuna. Cristina Sincai o are invitata in studio pe Luiza Gireada, editor The Money Channel. Cristina o intreaba cit cheltuie românii pe litoralul românesc, iar Luiza ii raspunde „citeva sute de euro”, raspuns care ne face sa uitam, pentru moment, de brusca schimbare de vreme.

„Doamnelor si domnilor, in Bucuresti s-a facut noapte. Bucurestiul a fost dat peste cap…”, incep stirile de la ora 16:00. „Am vazut oameni alergind, adapostindu-se in cabinele telefonice”. „I-am vazut iesind din statiile de metrou, plecind spre casa…”, isi incheie misiunea reporterul Realitatii.

(Radu Meirosu, Prezent)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s