Cum au cumparat americanii Louisiana de la francezi

La vest de Mississippi se întindea imensul teritoriu numit Louisiana, acum partea centrală a Statelor Unite, măsurând aproximativ 2.100.000 km2. De acest teritoriu ţinea şi portul strategic New Orleans, situat pe malul estic al fluviului Mississippi, de unde se putea controla întreg comerţul pe ruta fluviu-ocean.

Teritoriul se aflase în posesiunea Franţei până în 1762, când a fost cedat în secret Spaniei. Spaniolii l-au stăpânit până în 1800, când Napoleon a impus semnarea unui alt tratat secret la St. Idelfonso. Preşedintele Jefferson a aflat totuşi de acest tratat ca şi de ambiţia lui Napoleon de a înfiinţa un imperiu francez în America de Nord. Îngrijorarea Preşedintelui avea să fie amplificată de două acţiuni ce au avut loc în 1802 şi pe care acesta le-a considerat ostile intereselor Statelor Unite. Au fost desfăşurate puternice efective militare franceze în New Orleans şi Santo Domingo (acum în Republica Dominicană) pentru a înăbuşi nişte revolte locale, iar autorităţile spaniole care comandau portul New Orleans le-au retras negustorilor americani dreptul de a-şi depozita mărfurile temporar, fără taxe vamale, până la încărcarea lor pe alte nave. Pentru a le asigura americanilor dreptul de a folosi fluviul Mississippi şi portul New Orleans, Jefferson i-a cerut Congresului şi a obţinut suma de 2.000.000 de dolari pentru achiziţionarea portului New Orleans.

Jefferson l-a trimis James Monroe în ajutorul ministrului american la Paris Robert Livingston pentru a negocia una din următoarele variante cu minstrul de externe francez Charles Maurice de Talleyrand-Périgord: cumpărarea Noului Orleans, cumpărarea estului şi vestului Floridei, achiziţionarea de terenuri pe malul estic al fluviului Mississippi în vederea construirii unui port american, sau obţinerea unor drepturi permanente de tranzitare şi de navigare. Deşi negocierile nu s-au soldat iniţial cu nici un rezultat, evoluţia situaţiei internaţionale le era favorabilă americanilor. Armatele franceze staţionate în Santo Domingo erau decimate de friguri galbene, iar Napoleon avea nevoie de bani pentru inevitabilul război cu Anglia. Astfel se face că, la 11 aprilie 1803, având noi instrucţiuni de la Bonaparte, Talleyrand i-a surprins pe Monroe şi Livingston cu oferta de a le vinde americanilor întregul teritoriu Louisiana sau nimic. Astfel, în mai 1803 se semna un tratat prin care Franţa ceda întreaga Louisiana contra sumei de aproximativ 15.000.000 dolari.

La momentul cumpărării Louisianei, Jefferson a fost pus într-o situaţie destul de delicată din punct de vedere constituţional deoarece nu se stipula nicăieri dreptul Preşedintelui de a face achiziţii de terenuri în numele Statelor Unite. Totuşi, el era împuternicit să încheie tratate, cu acceptul a două treimi dintre senatori şi astfel, Cumpărarea Louisianei a fost ratificată ca tratat de Senatul SUA. Problema constituţionalităţii avea să fie şi ea rezolvată prin decizia favorabilă a Curţii Supreme 25 de ani mai târziu.

Achiziţionarea acestui teritoriu a dublat suprafaţa Statelor Unite. Locuitorii liberi ai Louisianei au primit cetăţenie americană şi au apărut noi state în Uniune. Implicaţiile de ordin economic, politic şi strategic erau însemnate dar nu neapărat în totalitate benefice. La scurt timp după cumpărare, Congresul şi-a materializat politica de concesiuni făcute statelor din Sud permiţând sclavia în noile teritorii. Populaţiile băştinaşe erau tot mai mult împinse spre vest prin colonizarea rapidă a noilor teritorii.

La fel de importante au fost şi efectele în plan cultural. Achiziţionarea Louisianei a dat un imbold extraordinar mersului spre vest al frontierei, spaţiu cultural mobil cu o însemnătate deosebită în istoria şi literatura americană, a alimentat şi impulsionat mitul vestului şi cel al unei republici agrariene (utopia jeffersoniană) şi a facilitat contactul cu alte culturi coloniale, cum ar fi cea numită Creole, în apropierea deltei fluviului Mississippi, sau cultura hispanică din sud-vest.

(Iulian Cananau, O istorie documentara a SUA, editura Agatha)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s