EUROJARGON (III)

CELE PATRU LIBERTĂŢI (Four Freedoms): Una dintre cele mai mari realizări ale Uniunii Europene a fost aceea de a crea o zonă fără frontiere în interiorul căreia (1) oamenii, (2) bunurile, (3) serviciile şi (4) banii să circule liber. De aici şi denumirea „cele patru libertăţi”.

ZONĂ DE COMERŢ LIBERĂ (Free Trade Area): Se referă la un grup de ţări care au convenit să înlăture barierele comerciale, în special taxele de import. Exemple de zone de comerţ libere sunt: Mercosur, în America de Sud, Nafta, în America de Nord şi EFTA, în Europa. Uniunea Europeană este, de asemenea, o zonă de comerţ liberă şi mai mult decât atât, la baza ei stând procesul de integrare economică şi politică, în care deciziile sunt luate de comun accord.

STATELE MEMBRE (Member States): Ţările care aparţin unei organizaţii internaţionale formează statele membre” ale acelei organizaţii. Termenul este, de asemenea, folosit cu referire la guvernele acelor ţări. De la 1 mai, 2004, statele membre ale Uniunii Europene sunt: Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Estonia, Grecia, Spania, Franţa, Irlanda, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Olanda, Austria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

STRASBURG (Strasbourg): Strasburg este un oraş din Franţa localizat la graniţa cu Germania. Sesiunile plenare ale Parlamentului European au loc în acest oraş timp de o săptămână, în fiecare lună. În Strasburg se află sediul Curţii Europene a Drepturilor Omului şi al Consiliului Europei – două instituţii care nu fac parte din structura Uniunii Europene. Cuvântul Strasburg” este folosit uneori de mass-media pentru a denumi aceste instituţii.

SUMMIT: Termenul se referă la întâlnirile Consiliului Europei. Deseori, când se face referire la aceste întâlniri, se spune summit european” sau summit-ul UE”, pentru că la aceste întâlniri participă şefii de state sau guverne din Uniunea Europeană. Unele ţări sunt reprezentate de primii miniştri, altele, de preşedinţii de stat, iar altele, de şefii celor două instituţii, în funcţie de Contituţia ţării respective.

SPAŢIUL SCHENGEN/ŢĂRILE SCHENGEN (Schengen land, the Schengen area, the Schengen countries): În 1985, cinci ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Belgia, Luxemburg şi Olanda) au convenit să elimine controlul paşaportului la graniţa dintre ele, permiţând astfel libera circulaţie a cetăţenilor din ţările respective. Astfel, a fost creat un spaţiu fără graniţe interne, cunoscut sub numele de Spaţiul Schengen (Schengen este un oraş situat în Luxemburg, unde a fost semnat acest tratat). Ţările din spaţiul Schengen au adoptat o politică comună a vizelor pentru toată regiunea, fiecărei ţări revenindu-i sarcina de a efectua un control efectiv la graniţele exterioare. Treptat, spaţiul Schengen s-a extins până când a inclus toate ţările europene, plus Islanda şi Norvegia, iar acordul a devenit parte integrantă a tratatelor europene. Totuşi, Irlanda şi Marea Britanie nu fac parte din acest accord. În concluzie, cetăţenii ţărilor din spaţiul Schengen nu au nevoie de viză pentru a călători în acest spaţiu. Prin urmare, oricine este în posesia unei vize pentru o ţară din spaţiul Schengen automat poate călători liber în oricare altă ţară Schengen, cu excepţia Irlandei şi a Marii Britanii.

TRANSNAŢIONAL (Transnational): Termenul este folosit adesea pentru a descrie cooperarea dintre companiile, organizaţiile etc. cu activităţi în mai multe ţări ale Uniunii Europene. Cooperarea transfrontieră sau „transnaţională” este încurajată de Uniunea Europeană.

TRANSPARENŢĂ (Transparency): Termenul transparenţă” este folosit adesea pentru a defini deschiderea către public a instituţiilor Uniunii Europene. Precouparea constantă a acestor instituţii este de a îmbunătăţi accesul cetăţenilor la informaţii, de a „descâlci” documentaţia instituţională pentru a o face cât mai accesibilă şi pentru ca în final să rămână un singur Tratat UE simplificat.

Traducere si adaptare dupa: http://europa.eu/abc/eurojargon/index_en.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s