Legile sclaviei in Virginia

In momentul in care apareau primele colonii engleze (prima asezare engleza care a reusit sa se mentina si chiar sa prospere in Lumea Noua a fost Jamestown, fondata in 1607, pe teritoriul pe care Sir Walter Raleigh incercase sa-l colonizeze inca din 1587 sub numele de Virginia) institutia sclaviei exista deja in America de aproape 100 de ani. Initial, spaniolii au incercat sa foloseasca populatiile bastinase de sclavi pentru a-si asigura forta de munca in coloniile lor. Pe langa impedimentele de natura practica, incercarea s-a lovit si de opozitia Bisericii Catolice, ai carei misionari, prin vocea episcopului Amercii Centrale, Bartolome de Las Casas, cereau crestinarea indienilor americani. Acelasi episcop insa, dupa salvarea bastinasilor de la sclavie, le-a oferit colonistilor nefericita solutie a aducerii negrilor africani pentru a munci ca robi in America. Pornind de la o interpretare a Vechiului Testament, Biserica a consfintit ideologia care urma sa stea la baza justificarii sclaviei pana la spre sfarsitul secolului al XIX-lea.

Africanii pe care i-au adus cu ei englezii in America de Nord erau servitori cu simbrie, care puteau deveni liberi dupa expirarea contractului. De aceea, plantatiile din ce in ce mai mari ale colonistilor din sud nu se puteau baza pe acestia, proprietarii apeland tot mai des la oferta de pe piata sclavilor. Sudul nu era insa singurul loc in care negrii erau tinuti ca sclavi. Connecticut si Massachusetts au importat si ele sclav, iar in 1641 Massachusetts a devenit prima colonie care a mentionat sclavii in codul sau de legi. Totusi colonia Virginia a lasat posteritatii cele mai clare articole de lege referitoare la conditia sclavilor. Astfel, o lege din 1662, desi pedepsea relatiile sexuale interrasiale cu amenda, stipula ca, in cazul nasterii unui copil dntr-o mama sclava si un tata englez, acesta va avea conditia mamei. Era astfel creata premisa inmultirii stocului de sclavi cu aportul direct al stapanului, dar cea mai tragica consecinta a fost desigur raspandirea pe scara larga a violurilor carora le cadeau victime femeile de culoare.

Legea din 1668 consfintea „pedeapsa corporala moderata” aplicata in cazul sclavilor fugari pentru a-i „readuce de pe calea trandaviei pe care se incapataneaza sa o apuce”. In anul urmator ideea de moderatie este data uitarii si se prevede ca in cazul decesului sclavului ca urmare a „corectiei” aplicate, stapanul sau persoana pusa de stapan sa faca acest lucru nu va putea fi trasa la raspundere pentru crima caci, spune legea cu cinism, „nu se poate spune ca premeditarea (singura care face din omor o crima) l-ar face pe om sa-si distruga propriul bun”.

(Iulian Cananau, O istorie documentara a SUA, Editura Agatha)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s