Cioran, Eliade, Ionesco

Trei barbati de o anumita varsta se regasesc, intr-o zi de joi a lunii decembrie 1977, in piata Furstenberg, din Paris. A fost invitat si un fotograf (…) Louis Monnier profita din plin, caci ii are sub ochi pe cei mai celebri trei romani de pe planeta: pe Cioran, moralistul; pe Eliade, istoricul religiilor; pe Ionesco, printul absurdului.
(…) Cei trei barbati n-au schimbat intotdeauna intre ei doar amabilitati. Doi dintre ei, Cioran si Eliade, au fost fascisti. In cazul lui Cioran, este vorba de un angajament de 10 ani. El a vazut in nationalism-socialism [fascism] expresia unei „barbarii creatoare” si si-a pus pana, gansirea si indoielile in serviciul acestei barbarii. El a vazut cu propriii lui ochi cum ordinea nazista domena la Berlin si s-a entuziasmat in fata unei natiuni capabile sa ingroape universalismul, dupa ce a lichidat umanismul. Antisemit din convingere, el dezvolta anumite teze despre „spiritul evreiesc” care le atribuie evreilor o lipsa de simt istoric si o incapacitate de a se implini pe plan politic.
Mircea Eliade, de asmenea, a raspusn chemarii fascismului, pe care l-a impodobit cu farmecele ambigui ale unei „renasteri spirituale” si ale unei „revolutii ascetice si virile”. El a propovaduit in satele romanesti ca un adevarat messia al unei religii a mortii. Scrierile lui slavesc un „crestinism cosmic” purificat de orice influenta evreiasca. Ce sunt evreii pentru el? Niste „toxine” care trebuie eliminate. Cel mai uimitor este poate ca vigoarea convingerilor lor fasciste nu este egalata, dupa razboi, decat de rabdatoarea strategie cu care le ascund, neregretand nimic. Nici o remuscare. Cioran, zgarcit in declaratii fata de presa franceza, se refugiaza in tacerea inteleptului si a „omului fara biografie”. (…) Eliade a trait fericit cu greseala lui (felix culpa). El a negat intotdeauna si a mintit, in Memoriile sale, in scrisorile catre prietenul sau Gershom Scholem, ca un maestru iscusit si viclean al disimularii. A trebuit sa vina caderea comunismului, si difuzarea unor scrieri ramase confidentiale, pentru ca sa aflam vechile secrete ale familiei romane.
Si Eugene Ionesco? Este si el un fost fascist? Nici pomeneala. El este, dimpotriva, un democrat convins inca de la inceputul anilor ’20. I-a detestat pe raii magisteri ai tineretului roman, a luptat impotriva lor si si-a aratat dezgustul vazand cum cade „demonul sadismului” pe mica lui Romanie.” (…)

(Daniel Rondeau, L’Express, mai 2002 – citat din Cioran, Eliade, Ionesco – Uitarea fascismului, aparuta la Editura EST)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s