Romania germana cu Carol I

Venirea in tara, ca domnitor al Romaniei, a lui Carol de Hohenzollern, in 1866, deschide o perioada de intense innoiri pentru societatea romaneasca. Romania isi castiga independenta, apoi, in 1881, devine regat, oferind monarhului o coroana de otel, fabricata dintr-un tun capturat de la turci. Romania ajunge pe primul loc in Europa in ceea ce priveste productia de petrol si pe locul al doilea la cea de aur si gaze naturale. Se construiesc cai ferate, iar cei ale caror pamanturi erau strabatute de acestea primeau despagubiri banesti serioase (…) Unele persoane mai influente au obtinut ca pe mosia lor calea ferata sa faca numeroase ocoluri si bucle, suma de bani primita fiind cu mult mai mare.

Pe alt plan (…) Carol, obisnuit cu igiena germana, a impus ca fiecare latrina sa fie dotata cu groapa, iar in spatele casei era interzisa construirea de geamuri orientate spre curtea vecinului. In cazul in care fereastra era absolut necesara, aceasta trebuia sa fie de mici dimensiuni si plasata cat mai sus, fiind astfel nepotrivita pentru a-ti spiona aproapele.

(Alin Pop, Istoria prin intamplari picante, Editura Corint)

Anunțuri

Un gând despre “Romania germana cu Carol I

  1. diogene73

    Chestiunea cu igena este ceva mai veche .Isi are inceputurile de pe la RegulamenteleOrganice daca nu ma insel.Iar cea cu fereastra se pastreaza si-n legislatia actuala.Cine i-a oferit monarhului coroana de fier ? Nu prea se intelege din text.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s