Castor si Polux sau pilda prieteniei si dragostei fratesti

(…) Castor si Polux reprezinta pilda prieteniei sau dragostei fraterne care poate sa invinga toate obstacolele, inclusiv moartea. Castor si Polux au mai fost numiti si discoboli. Romanii ajunsesera sa jure inclusiv folosind aceste doua nume, mai ales pe cel al lui Polux (…): „Per Polux” – „Pe Polux”.

Acesti 2 frati, desi erau gemeni, aveau origine diferita, deoarece Polux il avea ca tata pe Jupiter si era nemuritor, iar Castor il avea ca tata pe Tindar si era muritor. Mama lor se numea Leda. Se spune ca gemenii discoboli au venit pe lume intr-un mod cat se poate de ciudat, s-au nascut din oua de pasare. Jupiter ar fi inselat-o pe Junona, culcandu-se cu Leda pe cand a ademenit-o fiind preschimbat in lebada. Leda l-a luat la piept si astfel au aparut doua oua!

Acesti gemeni au fost nedespartiti toata viata. Punctul central al cultului lui Castor si Polux il reprezinta impartirea de catre Polux a nemuririi sale cu Castor. Se spune ca totul a inceput de la o cearta intre Castor si Polux pe de o parte si Lynceus si Idas, fiii lui Aphereu, pe de alta parte. Pricina acestei certe au fost doua fete de o frumusete fara seaman – Phoebe si Hilaira, fiicele lui Leucippus. Phoebe era preoteasa a zeitei Minerva si Hilaira a zeitei Venus.

Legenda spune (Hygienis in opera sa „Fabulae” evoca acest episod) ca mai intai Castor l-a omorat pe Lynceus. Idas, vazandu-si fratele mort, s-a repezit la Castor si l-a strapuns cu sulita. Polux s-a aruncat asupra lui Idas si l-a ucis.

Strangand trupul neinsufletit al lui Castor, Polux s-a rugat de tatal sau ceresc, de Jupiter, ca sa-l salveze din ghearele mortii pe fratele sau preaiubit si sa-i intoarca umbra din Infern. Jupiter l-a ascultat pe Polux si l-a inviat pe Castor. Legenda spune ca Jupiter i-a transformat mai apoi pe amandoi in stele si i-a asezat pe bolta cereasca.

(Razvan-Gabriel Gheorghe, Povestioare cu talc din mitologia romana)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.