Henric al VIII-lea sau Barba-Albastra

Henric al VIII-lea, regele Angliei (1509-1547), s-a remarcat, intre altele, si prin pasiunea pentru insuratoare. Suveranul s-a casatorit de 6 ori. Prima sotie, cu care s-a insurat imediat dupa ce a urcat pe tron, a fost Caterina de Aragon, vaduva fratelui sau Arthur si totodata fiica regelui Spaniei. Ea a fost parasita pe motivul ca nu i-a oferit un mostenitor. Dupa mai multe avorturi spontane, a nascut o fetita, Maria, in 1516, iar starea sanatatii arata clar ca nu va mai putea avea copii. A doua sotie a fost Anna Boleyn, foarte tanara, frumoasa, cocheta, placuta de toti. S-a casatorit cu ea in secret, in 1533, cand Anna era deja insarcinata. Dar dezamagire: copilul care se naste este tot o fetita, urmata apoi de un baiat mort. In cele din urma, Henric o acuza pe Anna ca il insala si casatoria „se desface cu sabia”, cum spune cineva, adica Anna Boleyn este decapitata. Jane Seymour este cea de-a treia sotie si a murit la nastere, atunci cand la adus pe lume pe viitorul rege Eduard al VI-lea.
Acum apare un curtean devotat pe post de agent matrimonial. La sfatul lui, regele se insoara cu o printesa germana, Anna de Cleves. Insa ea nu place si sfetnicul regelui plateste cu capul lipsa lui de gust in ceea ce priveste femeile.
Cea de-a cincea sotie, Catherine Howard, acuzata si ea ca nu ii este fidela regelui, sfarseste tot decapitata.
In sfarsit cea de a sasea si ultima sotie a lui Henric a fost Catherine Parr (a treia cu acest nume). Era sa o pateasca si ea cand regele a socotit-o eretica (…) Barfitorii spun ca este cea care l-ar fi otravit pe rege (…) In timpul domniei lui [Henric], de 38 de ani, au fost executati circa 72000 de oameni, asadar cinci victime pe zi.

(Alin Pop, Istoria prin intamplari picante, Editura Corint)

Reclame

3 gânduri despre “Henric al VIII-lea sau Barba-Albastra

  1. sorina

    Elisabeth este fiica nascuta de Anna Boleyn, si Maria e nascuta intradevar de Caterina de Aragon. Elisabeth a fost regina, dar dupa Maria care a domnit si ea cativa ani

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s