Invoiala de pe vasul Mayflower

Printre englezii care au intemeiat colonii in America de Nord in prima jumatate a secolului al XVII-lea se numara un grup aparte, care a jucat un rol foarte important in cultura americana. Erau pelerinii, numiti si „parinti” (Pilgrim Fathers) in istoriografia clasica americana, precursori ai Parintilor Fondatori ai natiunii si a Republicii americane de la sfarsitul secolului luminilor.
Plecati din Anglia pentru a scapa de persecutiile religioase la care erau supusi din cauza radicalismului lor de sorginte calvinista, in jur de 125 dintre cei cuncoscuti drept Puritani Separatisti s-au stabilit in 1608 in Olanda, pe atunci o adevarata placa turnanta a protestantismului european. 12 ani mai tarziu, 35 de Puritani paraseau aceasta tara pentru a se imbarca in Southampton la bordul unui vas englez, Mayflower, care urma sa-i transporte impreuna cu alte 66 de persoane peste Atlantic, in America. Acestia urmau sa infiinteze o plantatie cu acceptul Companiei Virginia, o societate comerciala autorizata de regele Iacob I sa faca negot si sa intemeieze asezari in America. Insa, in loc sa ajunga in Virginia, Mayflower a acostat mai la nord, in Noua Anglie, in apropiere de Cape Cod, la 21 noiembrie 1620. Acolo, unde Compania Virginia nu avea nici o autoritate, au infiintat propria colonie, Plantatia Plymouth.
Multe dintre datele de care dispunem astazi sunt furnizate de lucrarea unuia dintre liderii Puritani si mai apoi guvernator al Coloniei, William Bradford. In cartea sa, Despre Plantatia Plymouth, el este primul care ii numeste Pelerini [Pilgrims] pe Puritanii imbarcati la bordul vasului Mayflower. Tot lui Bradford ii datoram si reproducerea „Invoielii de pe vasul Mayflower”, documentul care a consacrat principiul guvernarii democratice in Lumea Noua. Era firesc ca intr-un grup atat de eterogen cu privire la organizarea si regulile pe care trebuia sa le urmeze in America. Demonstrand necesitatea adoptarea unui acord privind principiile carmuirii viitoarei colonii, Bradford aminteste si faptul ca, odata ajunsi in Noua Anglie, colonistii urmau sa-si exercite pe deplin libertatea, iesind de sub autoritatea Companiei Virginia. Cand inca se aflau la bordul vasului, liderii Puritani au convins 41 de barbati sa semneze o invoiala redactata de ei, la data de 11 noiembrie, 1620. Invoiala prevedea ca semnatarii sa se constituie intr-o „carmuire obsteasca” (Civic Body Politic) pentru a „infaptui, constitui si intocmi legi drepte si egale, ordonante, acte, randuieli si slujbe (…) dupa cum se va crede de cuviinta a fi cel mai potrivit pentru binele Coloniei”.
Invoiala de pe vasul Mayflower a ramas un exemplu de consimtire libera a individului la modul de guvernare, ea servind la stabilirea acestui principiu democratic si in viata altor colonii. Aceasta nu inseamna totusi ca societatea Puritana ar putea fi privita ca o democratie, ci mai degraba ca o comunitate bazata pe valorizarea ideii de legamant, prin prisma stransei legaturi dintre religios si social, care le guverna existenta.

(Iulian Cananau, O istorie documentara a SUA, Editura Agatha)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.