Declaratia de independenta a SUA

Pana in anii ’70 ai secolului al XVIII-lea, colonistii nu se considerau „americani”, ci, mai degraba, britanici care locuiau in Lumea Noua. Sentimentul identitatii lor nationale s-a dezvoltat se pare in urma razboiului cu francezii si aliatii lor indieni, incheiat in 1763 cu victoria britanicilor. Guvernul a hotarat atunci ca si provinciile din America aveau obligatia sa participe la recuperarea cheltuielilor unui razboi pe care multi il priveau ca pe un mare beneficiu adus colonistilor. Politica aceasta s-a concretizat intr-o serie de legi dintre care unele primite extrem de nefavorabil de populatia din colonii. Legea timbrului impunea o taxa pe toate documentele juridice, ziarele, almanahurile, zarurile si cartile de joc. Desi o astfel de taxa era platita de locuitorii Marii Britanii cu mult inainte de 1765, ceea ce era de neacceptat pentru colonisti era faptul ca legea nesocotea dreptul lor de cetateni englezi de a avea parte de un proces cu jurati. Astfel de initiative ale guvernului britanic i-au determinat pe colonisti sa-si delimiteze interesele de cele ale Marii Britanii si sa inteleaga ca diferitele colonii aveau interese comune.

Expresia interesului comun s-a manifestat prin intrunirea Primului Congres Continental din 1774, la care toate cele 13 colonii, cu exceptia Georgiei, au adoptat prin reprezentantii lor o „Declaratie a drepturilor” pe care au trimis-o regelui George al III-lea. Pe langa afirmarea drepturilor, Congresul a adoptat si o rezolutie de boicotare a relatiilor comericale cu Marea Britanie. Aceasta a fost prima actiune unita a coloniilor. Doi ani mai tarziu, al Doilea Congres Continental, intrunit in conditiile conflictului armat deja izbucnit dupa luptele de la Lexington si Concord din 1775, l-a numit pe George Washington in functia de comandant al armatei continentale. Ideea independentei s-a raspandit imediat in colonii si Congresul i-a insarcinat pe John Adams, Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, Robert Livingston si Roger Sherman sa scrie Declaratia. Aceasta a fost scrisa in cea mai mare parte de delegatul din Virginia, Thomas Jefferson, fiind semnata de toti reprezentantii celor 13 colonii intruniti in Congres, la 2 august, 1776.

Declaratia de independenta este documentul fundamental, actul de nastere al Statelor Unite. Importanta ei sta nu numai in argumentatia exemplara a actului de desprindere a coloniilor americane de tara mama si enumerarea drepturilor incalcate de aceasta, ci si universalitatea mesajului ei, sintetizat in al doilea paragraf: Consideram aceste adevaruri ca fiind de la sine intelese, ca toti oamenii sunt egali prin nastere, ca sunt inzestrati de Creator cu drepturi inalienabile, ca printre acestea se numara dreptul la Viata, la Libertate si la cautarea Fericirii. Ca, in vederea protejarii acestor drepturi, Guvernele se constituie din randul oamenilor, dobandindu-si puterile din consimtamantul celor guvernati.

Inspirata din gandirea politica a lui John Locke, Declaratia proclama pentru prima data in istorie principiul suveranitatii populare si formula drepturile fundamentale ale omului (cu 13 ani inaintea Declaratiei Drepturilor Omului si ale Cetateanului). Pentru a-si proteja drepturile, poporul formeaza un guvern printr-un contract social. Un guvern care incalca in mod repetat drepturile naturale ale cetatenilor sai isi pierde legitimitatea, iar acestia au dreptul sa-l rastoarne si sa-l inlocuiasca cu un altul (…)

(Iulian Cananu, O istorie documentara a SUA, Editura Agatha)

Anunțuri

2 gânduri despre “Declaratia de independenta a SUA

  1. nobody

    nu am citit intregul articol pentru ca nu mi se pare prea corect ; spre exemplu, „Declaratia de independenta” s-a adoptat la 4 iulie 1776 in cadrul celui de-al doilea Congres continental si nu in 1774

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s